TOP 10 věcí, které musíte zkontrolovat, než si koupíte ojetý vůz

Když si jdete koupit ojetý vůz, víte, co všechno byste měli před jeho koupí zkontrolovat? Tady je TOP 10 věcí, které je dobré mít pod kontrolou, než si ojetý vůz zakoupíte.


S kontrolou vám mohou pomoci profesionálové z www.carvertical.com/cz, kteří se zabývají právě kontrolou historie vozidel a vy si díky nim vše vyřídíte snadno a online.

Před koupí ojetého vozu zkontrolujte těchto 10 věcí:

1. Zkontrolujte VIN kód

Ten vám prozradí, zda se shodují údaje v technickém průkazu s prodávaným vozem a odhalí možné nehody vozu, které vám prodejce zatajil. Pokud se VIN kód neshoduje s nějakou částí vozu znamená to, že daný díl byl v minulosti vyměněn, ať už z důvodu poruchy nebo případné nehody.

2. Zjistěte servisní historii vozu

Vyzvídejte u prodejce, kdy, proč a jak často bylo vozidlo servisováno a jaké opravy byly potřeba. U novějšího vozu máte možnost si vyžádat servisní knížku.

3. Zkontrolujte stav karoserie a laku

Je dobré prohlédnout si vůz důkladně zevnitř i zvenku a zjistit, zda někde nejsou promáčkliny, škrábance, nezvyklé tvary nebo zda se na některých místech neliší barva karoserie, to značí možnost nehody a následné opravy. Prohlédněte také okolí motoru a zjistěte, zda někde nepronikají provozní kapaliny.

4. Omrkněte stav pneumatik, brzd a provozních kapalin

Zkontrolujte, jak jsou na tom pneumatiky a hlavně brzdy. Ty vyzkoušejte při testovací jízdě. Ověřte také stav provozních kapalin, jako je chladicí kapalina, brzdová kapalina, ale i motorový olej.

5. Ověřte si, zda nebyl stočený tachometr

Základním ukazatelem je velký rozdíl mezi najetými kilometry a stářím auta. Pokud je vůz starý například 10 let, je krajně podezřelé, když má najeto třeba jen 30 000 km, pokud tedy nekupujete vůz od tzv. svátečního řidiče, který vyjede jen párkrát do roka. Další možností je kontrola historie vozidla a servisních prohlídek. Pokud tyto informace nelze získat, raději hledejte u jiného prodejce.

6. Zjistěte, zda aktuální majitel neručí svým vozem vůči nějaké půjčce

I to se bohužel stává. Pokud narazíte na prodejce, který se topí v dluzích, je možné, že chce takto rychle získat peníze. Vozem ručí za nějakou půjčku a chce vás jednoduše okrást. Raději si předem ověřte, od koho vůz kupujete.

7. Elektrika by měla fungovat bez problémů

Rozsvítí se vám ihned palubovka? Okénka lze jednoduše dát nahoru a dolů? Světla fungují? Nikde nebliká žádná kontrolka? Pak by měla být elektrika v pořádku. Raději ale mějte oči dokořán.

8. Nepodceňujte podezřelé sváry

Pozorně si prohlédněte veškeré sváry, mohou totiž indikovat neodborné zacházení či výměnu dílů po havárii, ale také to může znamenat, že prodejce vyměnil díly záměrně kvůli VIN kódu, což samozřejmě není v pořádku. Špatným znakem mohou být také odlišné odstíny dílů.

9. Pozor na podezřelé zvuky

Určitě nezapomeňte na testovací jízdu, při které projeďte různé terény a vyzkoušejte všechny rychlosti. Při takové testovací jízdě můžete odkrýt různé problémy s vozem. Pokud se v autech nevyznáte, raději s sebou vezměte někoho zkušenějšího. Pokud uslyšíte zvláštní zvuky vycházející z motoru jako je například bouchání nebo cvakání, raději ruce pryč.

10. Kvalitní kupní smlouva

Vždy je lepší mít jistotu, a proto nepodceňte kupní smlouvu. Smlouva musí obsahovat kompletní identifikaci obou stran, jasnou identifikaci prodávaného vozu (SPZ, VIN kód apod.), nejlépe detailní technický popis vozidla, ale také příslušenství, které s vozem pořizujete. Poproste prodávajícího také o jeho občanský průkaz a ověřte si, zda do smlouvy vyplnit správné údaje.

Potřebujete poradit jak na to? Zvolte jednodušší cestu

Pokud si sami nevíte rady, obraťte se na odborníky z Carvertical, kde jako první krok můžete zadat VIN kód a nechat si vystavit historii vozidla.

Kde číslo VIN najdete?

Číslo VIN se nachází na více místech vozidla. Nejčastějším místem je motor a na palubní desce pod čelním sklem. Dalším místem, kde by měl VIN kód být uveden, je rám dveří u řidiče a v registračních dokladech.

Jaké informace můžete po zadání VIN kódu očekávat?

Společnost CarVertical vám po zadání VIN čísla na jejich webu zašle výstup s informacemi, které rozhodně potřebujete, když kupujete ojetý vůz. Díky tomu získáte jistotu dobré koupě a nemusíte mít strach ze skrytých problémů. 

S CarVertical získáte informace o skrytých škodách, stáčení tachometru, časté vady u každého modelu, počet původních majitelů, záznamy o případné krádeži i fotografie z minulosti.

Image by Jay George from Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.02.2023 10:04



17 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy