Tipy na řecké dobroty: přivolejte si léto domů

Nebe bez mráčků, pohostinnost, západy slunce u moře a teplé večery. Také s láskou vzpomínáte na zážitky z Řecka? Nezůstaňte jen u snění a přivolejte si domů jižanskou atmosféru v podobě řeckých dobrot.


Jak udělat stravování co nejvíce autentické a podobné tomu středomořskému? Zaměřte se na večeři, svolejte rodinu a servírujte hned několik pokrmů. Dovolená, Řecko a další letní chvilky se vám vybaví už po čichu. Uvidíte, že vůně grilovaného masa a bylinek člověka snadno odnese na vlnu jižanské pohody. Než však dojde na hlavní chod, rozmlsejte chuťové pohárky malými chuťovkami.

Začněte s meze

Meze jsou pro Řeky to, co pro nás předkrmy. Přátele a rodinu potěšíte tzatziky, které nepochybně znáte a snadno je připravíte i v Česku. Stačí vám k tomu jogurt, salátová okurka, česnek, kopr a trochu olivového oleje. Tzatziky následně podávejte s pita chlebem. Méně známý, ale stejně dobrý je dakos - krétská lahůdka ze staršího navlhčeného chleba nebo sucharu, na který položíte nasekaná rajčata, sýr feta, olivy a kapary. Příznivce si nepochybně získají i sýrem feta plněné taštičky z filo těsta. Recept hledejte pod názvem tyropitakia.

Pokračujte hlavním chodem

Jedním z nejpopulárnějších řeckých pokrmů je musaka - plátky lilku proložené jehněčím masem. Parádu ale uděláte i se souvlaki, tedy grilovanými špízy v jogurtovém marinádě. Ty se podávají se stejně upravenou zeleninou. Fandíte rybám? Nechce gril ještě běžet a připravte na něm čerstvého pstruha se zálivkou z olivového oleje, citronu a hořčice. Jde o skvělou záležitost.

Pokud preferujete vegetariánskou stravu, zaměřte se na listový špenát s rýží a citronovou šťávou (spanakoryzo), zapečený lilek plněný cibulkou, rajčaty a sýrem (imám baildi) nebo krétskou verzi ratatouille (briam).

Čím večer zakončit?

Sladkým. A v případě řecké gastronomie jde skutečně o 100% sladké. Většina dezertů se skládá ze sladkého sirupu a oříšků. S pochoutkou známou jako baklava se můžete setkat i v Turecku nebo balkánských zemích. Jde o vrstvy listového těsta proložené medem a drobnými kousky vlašáků, mandlí či pistácií. Odlehčenějším dezertem je jablečný řez (milopita trifti) se skořicí vyrobený z drobenkového těsta.

A co k pití?

Právě ke sladkým zákuskům Řekové s oblibou popíjí řecký horský čaj nebo silnou ledovou kávu. Pro podzimní idylku doporučujeme vyzkoušet čaj z olivového listí. Má krásnou zlatavou barvu, jemnou lahodnou chuť i léčivé účinky. Listy olivovníku obsahují látky, které působí jako antioxidant a skvěle zocelují imunitu. Celé hodování pak můžete ukončit citrusovým kumquatovým likérem. Jde o digestiv, který se vyrábí pouze na ostrově Korfu. Pokud jste si ho z dovolené nepřivezli, nevěšte hlavu. Kumquaty, citrusy připomínající mini pomeranče, lze koupit i u nás a vyrobit z nich likér už není v domácích podmínkách nic složitého.

Komerční sdělení. Zdroj fotografie a textu: inzerent

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy