Spolupráce státu a podnikatelů je v oblasti zelené a digitální transformace klíčová

Provázání zelené a digitální transformace jako klíčová výzva pro současnou Evropskou unii.


V Lucemburku se uskutečnilo zasedání neformální skupiny států tzv. Digital9+. Českou republiku reprezentoval na setkání náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

„V digitální a zelené transformaci hraje významnou roli implementace výsledků výzkumu do praxe. Proto je skvělou zprávou, že jsme navzdory pandemii covidu-19 opět posílili celkové výdaje na vědu a výzkum. V Inovační strategii jsme si před třemi lety dali ambiciózní cíl zvýšit podíl těchto výdajů na 2 % vůči HDP. Aktuální výsledky? 1,99 %. Tedy nový rekord, kdy jsme srovnali krok s EU,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
„V tématu digitální a zelené tranzice je dále klíčová spolupráce veřejného a soukromého sektoru na společných projektech. Potřebujeme však nástroje, které této spolupráci pomůžou, a to ať už v oblasti investicí či reálného zavádění do reálného života. V tomto ohledu považuji za klíčové hlavně aktivity programu Digitální Evropa, jako jsou například Evropské digitální inovační huby. Rovněž jsem pozval partnery z koalice Digital9+ na setkání v Praze, které organizujeme začátkem roku 2022,“ říká náměstek Petr Očko.

Lucemburský premiér Xavier Bettel zdůraznil zejména potřebnost provázání digitální a zelené transformace, což jsou jedny z prioritních témat Evropské unie. Evropský pohled uvedl generální ředitel Generálního ředitelství Evropské komise pro informační technologie (DG CONNECT) Roberto Viola. Ten ve svém příspěvku zmínil například projekt Evropské komise Destination Earth, který má za cíl vytvořit digitální dvojče planety Země, úspory dosažené digitalizací veřejné správy nebo návrh k digitálnímu pasu pro produkty.

Aktivity na úrovni států Digital9+ dlouhodobě sledují i zástupci podnikatelských asociací z těchto zemí. Česká republika je na úrovni hospodářských partnerů zapojena do spolupráce prostřednictvím Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). SP ČR společně s dalšími 10 partnery představili společné prohlášení, které se týká tématu digitální a zelené transformace, včetně praktických příkladů z podnikatelského prostředí.

Neformální skupina států Digital9+ vznikla v roce 2016 z iniciativy švédské ministryně Ann Linde a sdružuje tyto státy (Česká republika, Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Švédsko), které jsou aktivní a progresivní v digitální agendě a prosazují společnou pozici a postup v rámci evropských vyjednávání. Úřad vlády a Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádají další setkání států Digital9+ v Praze začátkem roku 2022 v Praze.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy