Sparta vybuduje novou arénu na Strahově za 1,8 mld

Valná hromada FAČR schválila, že AC Sparta Praha, jako jediný uchazeč, může vybudovat novou arénu na strahovském stadionu za 1,8 miliardy korun. Součástí dohody je závazek poskytnout stadion k reprezentačním zápasům. Schválena změna stanov, zvýšení počtu členů výkonného výboru a rozdělení příspěvků.


Valná hromada Fotbalové asociace České republiky (FAČR) schválila hlavní bod programu čtvrtečního zasedání drtivou většinou, přičemž nikdo nebyl proti a pouze čtyři delegáti se zdrželi hlasování. Letenský klub AC Sparta Praha byl jediným uchazečem v soutěži o využití strahovského stadionu, kterou FAČR vyhlásila v únoru. Klub splnil všechna potřebná kritéria a nabídl téměř 1,8 miliardy korun za možnost vybudovat na pozemku novou arénu.

Součástí dohody s FAČR je i závazek poskytnout stadion k minimálně třem reprezentačním zápasům ročně. „Musím vám poděkovat za státotvornost,“ řekl předseda FAČR Petr Fousek delegátům poté, co návrh úspěšně prošel valnou hromadou. Zdůraznil, že pro výkonný výbor to představuje další etapu práce.

Podle připravené smlouvy bude AC Sparta Praha postupně po dobu 30 let vyplácet sumu 1,8 miliardy korun a navíc jednorázově 95 milionů korun jako poplatek za exkluzivitu. Roční stavební nájem bude činit přes 32 milionů korun. V celkové částce je zahrnuta i předpokládaná inflace a úspory za pořádání reprezentačních zápasů.

Letenský stadion bude muset AC Sparta během několika let opustit, protože už nedostačuje současným požadavkům. Největší fotbalová aréna v Česku, stadion Slavie v Edenu, pojme 19 370 diváků. Nová aréna Sparty by měla být dokončena nejpozději do roku 2035 a stane se největší v republice.

Na valné hromadě byly schváleny i další dva hlavní body. Po delší diskuzi prošla změna stanov, která například zvýší počet členů výkonného výboru z 12 na 13. Jeden nový člen bude zastupovat profesionální fotbal. Dále bylo schváleno rozdělení 50 procent členských příspěvků za letošní rok. Polovina z 45,5 milionu korun poputuje okresním svazům.

„Odvalením tohoto balvanu z cesty český fotbal ukázal, že na tom není tak špatně,' poznamenal předseda Fousek. Valná hromada také schválila finanční rozdělení příspěvků na příští rok, čímž podtrhla stabilitu a výhled pro budoucnost českého fotbalu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
NOVÝ RENAULT CAPTUR

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese