Rohanský ostrov - tisíce nových bytů a škola pro tisíc žáků

Na Rohanském ostrově v Praze vznikne přes dva tisíce nových bytů a nová základní škola pro téměř tisíc žáků. Developer do projektu investuje téměř miliardu korun. Finance poputují do speciálního fondu na infrastrukturní projekty, jako jsou školy či silnice.


V Praze se realizují velké stavební projekty, které přinesou tisíce nových bytů do několika lokalit. Jedním z těchto projektů je výstavba na Rohanském ostrově, kde je plánováno více než dva tisíce bytových jednotek. Kromě bytů zde developer slíbil investovat téměř miliardu korun do nové základní školy a parku. Příspevky ale nejdříve poputují do speciálního fondu, který má financovat infrastrukturu, jako jsou školy nebo silnice, v rozvíjených oblastech města.

Developer plánuje na Rohanském ostrově postavit celkem dva a půl tisíce bytů. První bytové jednotky jsou již hotové a brzy budou nabídnuty k prodeji. Nicméně většina z plánovaných bytů i základní škola jsou zatím pouze na papíře. Škola, která bude mít kapacitu téměř tisíc žáků, má vzniknout v příjemném prostředí s pohledem na Vltavu a okolní zeleň.

'Škola bude situována v centru města, což umožní jednoduchý přístup, a zároveň v přírodním prostředí, které poskytuje Vltava a okolní zelené plochy. Bude fungovat také jako komunitní centrum,' uvedl architekt společnosti Igloo architekti Igor Šimon.

Odhadované náklady na výstavbu školy činí přibližně jednu miliardu korun. Bez příspěvku developera by městská část Praha 8 nedokázala školu realizovat. „Škola by měla pokrýt potřeby celého rostoucího mikroměsta, které zde vznikne. Oblast bude kombinovat prostory pro práci, bydlení a volný čas,“ uvedl člen představenstva J&T Real Estate Jiří Ochetz.

'Intenzivně jsme jednali s investorem o podobách veřejného prostoru,' dodal místostarosta Prahy 8 pro územní rozvoj Radomír Nepil (ANO).

Vytvoření fondu spoluúčasti umožňuje, aby developer přispíval na financování veřejné infrastruktury. V případě Rohanského ostrova půjde na tento účel 720 milionů korun. Tento fond je výsledkem iniciativy, kterou Praha zavedla před dvěma lety, a vyžaduje od investorů platbu ve výši 3042 korun na metr hrubé podlažní plochy v místech, kde se mění územní plán a nárůst počtu obyvatel vyžaduje nové služby.

Další stavební projekt, který vzniká v centru Prahy, se týká bývalého nákladového nádraží na Žižkově, kde se staví další stovky bytů. Výstavba pokračuje a magistrát už připravuje výpočet potřebných příspěvků od investorů. „Na celé území to bude kolem dvou miliard korun. Jde o to, že výstavba přináší zvýšené potřeby na školky a školy, a proto vznikají tyto příspěvky,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (STAN).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy