Radnici Prahy 2 došla s parkováním elektrokoloběžek trpělivost

O regulaci provozu sdílených elektrokoloběžek, které čím dál více zaplavují ulice metropole, usiluje Praha 2 již od roku 2018.


Situace začala být ovšem v posledních měsících již natolik neúnosná, že radnice Prahy 2 iniciovala jednání se zástupci společností LIME a BOLT a je odhodlána přistoupit k radikálnějším krokům.

„Už nám opravdu došla trpělivost! Naši občané denně zakopávají o koloběžky, které se válí po zemi nebo stojí uprostřed chodníků. Každodenně se s tím musí také potýkat handicapovaní či nevidomí a velký problém je to také pro maminky s kočárky a seniory. A nikdo s tím nic nedělá. Už dlouho voláme po systémovém řešení a nastavení jasných pravidel provozování sdílených dopravních prostředků. Uvítali bychom i legislativní změny a větší pravomoc radnic i policie v řešení této problematiky,“ říká starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Na jednání dospěli zástupci radnice, městské policie a společností LIME a BOLT ke společné dohodě, která spočívá v provádění každodenních kontrol problematických míst. Společnosti LIME a BOLT přislíbily, že v místech, na která budou v ranních hodinách upozorněny, dojde z jejich strany k provedení nápravy a odstranění koloběžek. Tento zkušební provoz bude trvat 14 dní a následně dojde k vyhodnocení dat a spolupráce se společnostmi.

„Současný systém „Půjč si a zahoď“, na který již od roku 2018 upozorňujeme a vyzýváme k přijetí nezbytných legislativních opatření, odmítáme dále tolerovat. Už v listopadu 2021 jsme vytipovali 32 míst pro parkování elektrokoloběžek a s kladným stanoviskem Policie ČR požádali Magistrát hlavního města Prahy o instalaci stojanů. Bohužel k realizaci ze strany Technické správy komunikací hl. m Prahy stále nedošlo. Apelovat na jejich umístění budeme nadále jak na TSK, tak i MHMP. Nechceme koloběžkovou anarchii v našich ulicích,“ uvedl místostarosta druhé městské části pro oblast dopravy, financí a investic Jan Korseska.

Radnice ve svém úsilí situaci řešit rozhodně nepoleví. Stejně jako v minulosti, kdy se jí podařilo po dlouhém boji prosadit v Praze 2 nulovou toleranci hazardu, je i v případě sdílených koloběžek radnice odhodlána situaci řešit tak dlouho, dokud nedojde k uspokojivému řešení, které usnadní život jejím občanům. I proto je městská část Praha 2 připravena oslovit Ministerstvo dopravy ČR a společně tak řešit nezbytnou legislativu a nalezení jasných pravidel.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy