Projekt rozvlněné věže Evy Jiřičné - 80m, školka, 1000 bytů

Architektka Eva Jiřičná představila finální podobu svého projektu rozvlněných věží, který musel být upraven kvůli debatám s městem a UNESCO. Původní koncept tří věží byl redukován na jednu centrální věž vysokou 80 metrů.


Architektka Eva Jiřičná se svým projektem rozvlněných věží, který vyhrál soutěž před pěti lety, konečně představila jeho finální podobu. Projekt musel být přepracován po dlouhé debatě a nyní je k vidění v galerii kavárny Louvre. Nejvýznamnější úpravou je zmenšení a zjednodušení návrhu na jednu centrální věž vysokou 80 metrů. Původní koncept počítal s třemi věžemi, které by dosahovaly až 100 metrů, což ovšem odmítlo jak město, tak organizace UNESCO.

„Často dostávám otázky, zda preferuji původní nebo nový návrh. Odpověď není jednoznačná, protože každý má své vlastní přednosti. Urbanistické a výškové aspekty jsou nyní řešeny jinak, architektura a množství podlaží zůstávají ale podobné,“ uvedla Eva Jiřičná. Původně plánovaná kavárna na střeše budovy také z projektu vypadla.

Šéf společnosti Central Group, Dušan Kunovský, vysvětlil změnu: „Přemýšleli jsme o kavárně na střeše, ale kvůli potřebě dodatečných výtahů a nižší budově jsme usoudili, že výhledy by nebyly dostatečně atraktivní. Kavárna tedy nevznikne, ale občanská vybavenost bude zajištěna v přízemních prostorách u centrálního náměstí.“

Projekt také zahrnuje vznik nové mateřské školy, kterou Central Group postaví na své náklady a předá městské části Praha 3. Oproti původnímu návrhu bude škola větší a bude mít pět tříd obklopených zelení, která je významnou součástí celého projektu.

Jedním z klíčových bodů je také otázka bydlení a parkování. Projekt počítá s výstavbou více než tisíce bytů. „Ceny bytů budeme schopni zveřejnit až později, jakmile budeme mít přesné termíny a detaily dokončení stavby,“ uvedl Kunovský s tím, že očekává vyšší cenovou hladinu.

S příchodem nových rezidentů se objevují i otázky dopravní zátěže. „Projekt splňuje všechny požadavky na parkování aut. Přesto bych raději viděla méně aut, inspirována londýnskými omezeními,“ uvedla Jiřičná. Kunovský dodal, že věří, že díky blízkosti metra a tramvaje mnoho obyvatel nebude nutně využívat automobilovou dopravu.

Projekt aktuálně prochází pokročilým stádiem projednávání. „Finalizujeme změnu územního plánu a dokončujeme demolici dřívějšího telekomunikačního komplexu. Zahájení výstavby předpokládáme za tři roky po získání stavebního povolení,“ dodal Kunovský.

Historie projektu Centra nového Žižkova sahá do května 2019, kdy Central Group oznámil finalisty soutěže na zástavbu areálu bývalého Telecomu na Žižkově. Vyhrál právě návrh Evy Jiřičné. V roce 2021 musel být návrh přepracován na základě požadavků UNESCO, které doporučilo nižší výšku budov. V květnu 2024 po pěti letech debat a úprav představil investor přepracovaný projekt s jednou věží o výšce 80 metrů. Historii, současnost i budoucnost projektu nyní představuje výstava v galerii kavárny Louvre.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy