Pražský okruh se dočká vysokorychlostních vah: Přetížená auta pod drobnohledem

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje instalaci dvou vysokorychlostních vah na Pražském okruhu, které budou sloužit ke kontrole hmotnosti nákladních vozidel. Vážení bude probíhat za jízdy, což umožní efektivnější dohled nad přetíženými kamiony bez nutnosti jejich zastavení. Do ostrého provozu by se systém měl dostat v červnu 2025.


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v boji proti přetíženým nákladním automobilům a kamionům, které mohou způsobovat škody na infrastruktuře a představují bezpečnostní riziko. Do konce roku 2025 plánuje instalaci dvou vysokorychlostních vah na Pražském okruhu, konkrétně na 79. kilometru, mezi Modleticemi a Jesenicí. Tyto váhy budou schopné zaznamenávat hmotnost projíždějících vozidel v reálném čase bez nutnosti jejich zastavení.

Jedna z váh bude instalována ve směru na Plzeň, druhá ve směru na Brno. Instalace tohoto zařízení má minimálně ovlivnit plynulost dopravy – v místě bude po dobu prací zachován provoz ve dvou zúžených pruzích v obou směrech. Podle dostupných dat projede tímto úsekem denně přibližně 40 tisíc vozidel, přičemž nákladní a kamionová doprava tvoří zhruba 45 % z celkového provozu.

Hodnota zakázky na instalaci těchto zařízení dosahuje 58,33 milionu korun bez DPH. ŘSD v těchto dnech hledá zhotovitele projektu, aby mohl být systém nasazen do zkušebního provozu ještě v prosinci tohoto roku. Během prvních šesti měsíců se však nepředpokládá vybírání pokut, cílem je otestovat funkčnost a přesnost systému.

Jak budou váhy fungovat?

Váhy budou umístěny na speciálních portálech, které budou vybaveny kamerami a detektory, jež budou schopny identifikovat poznávací značky vozidel a zaznamenávat jejich hmotnost za jízdy. V obou směrech se v okolí portálů instalují také detektory umístěné přímo ve vozovce, které budou měřit zatížení náprav.

Jakmile bude vozidlo vyhodnoceno jako přetížené, jeho majitel obdrží poštou obsílku s pokutou. Rozesílání těchto obsílek by měly spravovat místní obce s rozšířenou působností.

„Naší snahou je zajistit bezpečnost a chránit dopravní infrastrukturu, která trpí pod tíhou přetížených vozidel,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Budoucnost kontroly nákladní dopravy

Použití vysokorychlostních vah na Pražském okruhu je krokem směrem k modernizaci dohledu nad dopravou. Doposud byly na vážení používány nízkorychlostní váhy, které vyžadovaly zastavení vozidla a přítomnost policisty nebo celníka. Tento nový systém však umožní kontrolu hmotnosti vozidel rychleji a efektivněji, což povede ke snížení zátěže pro řidiče i dopravní policii.

Zavedení těchto technologií má potenciál zlepšit bezpečnost silničního provozu a zároveň chránit infrastrukturu před nadměrným opotřebením způsobeným přetíženými vozidly.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy