Pražská zoo slaví: první odchov bércounů Petersových v ČR

Zoo Praha dosáhla významného úspěchu jako první v ČR v odchovu bércounů Petersových. Mláďata se narodila koncem června. Návštěvníci je mohou vidět v pavilonu Afrika zblízka. Bércouni připomínají hlodavce nebo rejsky, ale mají blíže ke slonům. Tento úspěch otevírá nový pohled na fascinující druhy.


Zoo Praha dosáhla průlomového úspěchu v odchovu bércounů Petersových

Zoo Praha se pyšní významným chovatelským úspěchem, když se jí jako první v České republice podařilo odchovat bércouny Petersovy. Mláďata, která přišla na svět na konci června, jsou výsledkem několikaleté snahy a odbornosti místních chovatelů.

Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha, uvedl: „O existenci mláďat jsme zprvu věděli pouze díky zvukům a změnám v chování samice. Rodiče totiž svá mláďata vychovávají v hnízdě, kam nemají chovatelé snadný přístup. Mláďata se však rodí osrstěná a vidoucí a jejich vývoj je nesmírně rychlý – během několika týdnů přecházejí na pevnou stravu a dospívají.”

Na začátku srpna se potvrdilo, že novými přírůstky jsou samec a samička. Návštěvníci mohou tyto fascinující tvory spatřit v pavilonu Afrika zblízka. Bércouni jsou aktivní během celého dne, takže návštěvníci mají možnost je pozorovat po celou otevírací dobu zoo.

„Pozoruhodné chovatelské úspěchy nemusejí vždy zahrnovat známá a výrazná zvířata. Mláďata bércouna Petersova jsou toho skvělým příkladem,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Doufám, že díky tomuto aktuálnímu odchovu získají tito fascinující tvorové nové obdivovatele, kteří se po cestě za gorilami či slony zastaví i u bércounů.”

Bércouni mohou na první pohled připomínat hlodavce či rejsky, ve skutečnosti mají však v rámci starobylé skupiny savců Afrotheria blíže ke slonům, damanům nebo hrabáčům. Jejich expozice v Zoo Praha je plná vegetace a spadaného listí, kde si hledají potravu pomocí svého vynikajícího čichu. Vyhrabávají bezobratlé živočichy svým výrazně prodlouženým pohyblivým čenichem, připomínajícím chobot.

Pavel Brandl, kurátor savců, vysvětluje: „Na noc si bércouni vytvářejí hnízdo, které si vystelou například opadaným listím. Po několika dnech zakládají hnízdo nové. Tvoří páry se společným teritoriem, kdy samec území chrání, ale se samicí se setkává pouze během páření.”

Bércoun Petersův, endemit vázáný na malé území na hranicích Keni a Tanzanie, vyniká svou sytou barvou a velikostí. Jeho dlouhé zadní končetiny s prodlouženými a srostlými kostmi bérce umožňují rychlý start a běh, což je jeho hlavní ochranou před predátory.

Zoo Praha díky této úspěšné chovatelské akci otevírá nový pohled na fascinující živočišné druhy a přispívá k rozšíření znalostí o bércounech Petersových mezi širokou veřejností.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy