Pražská zoo připravena na povodně: evakuace zatím nemusí

Pražská zoo se připravuje na možné povodně. Evakuace zvířat zatím nebyla nutná, ale jsou připraveni s podrobným plánem. Zkušenosti z let 2002 a 2013 vedly k lepším přípravám. Zaměstnanci kontrolují vybavení a jsou k dispozici nonstop. Zoo, jedno z nejnavštěvovanějších míst v Praze, je nyní lépe chráněna před povodněmi.


Pražská zoologická zahrada se pilně připravuje na možnou hrozbu záplav. I přesto, že momentálně k přemisťování zvířat do vyšších částí areálu nepřistoupila, má pro případ evakuace připravený podrobný plán. Současný stav situaci nevyžaduje, avšak pracovníci zoo již zahájili kontroly potřebného vybavení, které by mohlo být při povodních nezbytné.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek prostřednictvím ČTK sdělil, že zahrada je dnes mnohem lépe připravena na případné povodně než v letech 2002 a 2013. Zoo má vypracovaný detailní povodňový plán. „Náš plán jasně určuje, při jakém stavu vody začínáme s evakuací, v jakém pořadí a kam zvířata přemísťujeme,“ uvedl Bobek. Tento postup byl letos aktualizován, aby ještě lépe vyhovoval současným potřebám zoo.

„Přemístění zvířat představuje pro ně velký stres,“ vysvětluje Bobek. Proto zoologická zahrada k tomuto kroku zatím nepřistoupila, ale je na něj připravena. Momentálně pracovníci prověřují vybavení, jako jsou čerpadla, a zajišťují dostupnost potřebných vozidel. Z důvodu meteorologických výstrah byla také zrušena dovolená a volna zaměstnanců, aby byli kdykoliv k dispozici.

Při záplavách v roce 2002 došlo k tragickým ztrátám na životech zvířat, což bylo pro zoo i veřejnost velkým šokem. Mezi nejvíce zasažené patřily lachtani, hrošíci a gorily. Dnes je zoo díky přestěhování některých zvířat do nových pavilonů daleko lépe připravena čelit případným povodním.

Pozitivní změny se ukázaly již při povodních v roce 2013, kdy se voda sice dostala do dolní části areálu, ale neproudila tak rychle a silně jako v roce 2002. Díky tomu se podařilo zachránit velkou část vybavení a techniky. I v následných letech proběhly další přípravy, jako například instalace nenasákavé izolace.

Zoo je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Praze, a proto je nezbytné, aby byla na případné mimořádné situace dobře připravena. Loni přilákala téměř 1,36 milionu návštěvníků. „Naše přípravy nám dovolují reagovat rychle a efektivně,“ dodává Bobek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy