Prašná brána v Praze prochází revitalizací

Prašná brána v Praze, klíčový gotický památník, projde revitalizací. Opravy zahrnují čištění exteriéru, renovaci kamenného zábradlí a restaurátorské práce, které budou dokončeny do října 2024.


Prašná brána, významný památník pozdní gotiky v Praze, se dočká důkladné revitalizace. Tento gotický skvost, dokončený v roce 1475, má za sebou bohatou historii – byl vstupní bránou do města pro korunovační průvody českých králů a dlouho sloužil jako důležitý orientační bod na Královské cestě vedoucí přes Staré Město a Karlův most až na Pražský hrad.

František Cipro, předseda představenstva PCT, uvádí: „Po úspěšné rekonstrukci přízemí Staroměstské radnice na konci minulého roku nyní společně s městem přistupujeme k revitalizaci další významné památky, Prašné brány. Opravné práce nebudou výrazně omezovat návštěvnický provoz a máme v plánu je dokončit do konce října.“

Během oprav budou odborníci čistit vnější plášť brány a zhodnotí stav jednotlivých prvků věže. Následně se pustí do restaurátorských prací, v rámci kterých dojde k opravě a výměně poškozených částí. Nedílnou součástí rekonstrukce bude také renovace kamenného zábradlí na ochozu věže, který se nachází ve výšce 44 metrů.

Prašná brána, původně nazývaná Horská neboli Odraná brána, byla postavena na místě zchátralé původní brány a od 18. století nese své současné jméno. Tento název však podle magistrátních zdrojů není spojen s údajnou funkcí brány jako skladu střelného prachu, jak se často mylně uvádí.

Díky nadcházejícím opravám (1. fáze rekonstrukce vyjde zhruba na pět milionů korun) dostane Prašná brána nový vzhled, přičemž dojde ke změně její charakteristické černé fasády. Tento významný architektonický a historický monument tak bude opět zářit v plné kráse a bude moci nadále sloužit jako oblíbené turistické místo a nezbytný kus pražské historie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy