Prahu ohrožují povodně

Praha se připravuje na hrozící povodně stavbou protipovodňových bariér ve Zbraslavi, Libni a u Národního divadla. Očekává se, že hladina Vltavy stoupne o 60 až 80 cm. Byly uzavřeny náplavky a zastavena lodní doprava. Magistrát monitoruje situaci nepřetržitě a realizuje preventivní opatření.


Metropole Praha se, stejně jako několik dalších měst v České republice, intenzivně připravuje na hrozící povodně. Brzy ráno zahájil pražský magistrát stavbu protipovodňových bariér ve Zbraslavi, Libni a v Divadelní ulici poblíž Národního divadla, aby se zabránilo možným škodám. Očekává se, že hladina Vltavy dosáhne svého vrcholu v noci ze soboty na neděli.

Očekává se, že hladina Vltavy v Praze stoupne o 60 až 80 cm, s průtokem až kolem 1000 kubíků za sekundu, což odpovídá druhému stupni povodňového zatížení. V současné době proudí Prahou přibližně 380 metrů krychlových vody za sekundu, přičemž hydrologové regulují průtok na Vltavské kaskádě a vypouštějí vodu i z přehrady v Hostivaři.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstkyně Jana Komrsková (Piráti) a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil o situaci informovali novináře na páteční tiskové konferenci. 'Podle našich odhadů nepředpokládáme, že by hladina Vltavy výrazně překročila druhý stupeň povodňového zatížení, což je 1000 metrů krychlových za sekundu. Naše odhad je, že hladina by mohla stoupat o 60 až 80 centimetrů,' uvedl Svoboda.

Město se také rozhodlo uzavřít náplavky v Praze 1, 2 a 5 od 19:00, přičemž všechna auta musí být do tohoto času odstraněna. Pokud řidiči vozidla neodvezou, budou odtáhnuta městem. Veškeré předměty, které by mohly být odneseny vodou, jako jsou kontejnery a popelnice, budou rovněž odstraněny. Na náplavky bude od 19:00 zakázán vstup a vjezd veřejnosti.

Preventivní výstavba protipovodňových zábran již začala u Karlova mostu, v podchodu k loděnici na Zbraslavi a v Thomayerových sadech v Libni. Celková délka zábran dosahuje 198,6 metru, se zvýšením od 1,3 až po 6,2 metru.

Nejpozději v sobotu bude zastavena lodní doprava ve městě, přičemž majitelé plavidel budou muset své lodě přesunout do chráněných přístavů. Připravená je již loď Hermes, která slouží jako noclehárna pro lidi bez domova. Město rovněž zastaví lodní dopravu na Vltavě již v sobotu.

Magistrátní mluvčí Tadeáš Provazník informoval, že podle aktuální prognózy je Praha v ohrožení extrémních povodní, které mohou být doprovázeny silným deštěm a větrem.

Povodí Vltavy již od 7:30 ráno zvýšilo odtok z Vltavské kaskády na 300 m3/s, jak informoval ministr zemědělství Marek Výborný na sociální síti X. Posledních 24 hodin bylo z nádrží kaskády uvolněno přes 10,2 milionu metrů krychlových vody.

Profesionální hasiči asistují dobrovolným při stavbě protipovodňových stěn v Praze. Hasiči také již zavřeli bezpečnostní vrata na Čertovce a budují protipovodňové zábrany o celkové délce 199 metrů.

Magistrát situaci nepřetržitě sleduje a povodňová komise se ještě v pátek opět sejde. Největším problémem pro Prahu je podle současných modelů řeka Sázava, kterou město nemůže regulovat. Situaci na Vltavě ovlivní i stav řeky Berounky, která se ve městě vlévá do Vltavy.

Náměstkyně primátora Jana Komrsková uvedla, že se průtoky na Vltavě a Sázavě zvyšují a očekává se, že v průběhu dne bude překročena hranice prvního povodňového stupně, což je stupeň bdělosti. 'Všechny následující kroky jsou již v běhu,' uvedla Komrsková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy