Prahu a Středočeský kraj čekají velké dopravní změny

Prahu a Středočeský kraj plánuje změny v pražské a středočeské dopravní infrastruktuře. Klíčovým projektem je změna napájení na trati Praha–Beroun od prosince 2029, která znemožní použití jednotek CityElefant.


Praha a Středočeský kraj čelí v následujících letech zásadním změnám v oblasti dopravní infrastruktury. Jedním z klíčových projektů bude změna systému napájení na trati Praha–Beroun, která se začne realizovat od prosince 2029. Tato změna způsobí, že stávající jednotky CityElefant již nebudou moci být používány.

Kromě toho se plánuje dokončení modernizace trati mezi Prahou a Kladnem, včetně odbočky na pražské Letiště Václava Havla. Dalším významným projektem bude modernizace a dostavba trati mezi Prahou, Milovicemi a Mladou Boleslaví, které bude zahájeno na počátku 30. let.

Také běží projekt na výstavbu nové servisní haly v Chebu, kterou České dráhy plánují zrealizovat za 755 milionů korun. Tato hala přispěje k vyšší efektivitě oprav a údržby vlaků.

Zástupci Středočeského kraje a Prahy se dohodli, že vybraný dopravce bude muset provozovat nové soupravy, které zahrne do svého majetku. „Jde o největší soutěž svého druhu v novodobých dějinách naší republiky. Chceme hledat dopravce, který bude provozovat až jedenašedesát jednotek EMU 400, které postupně nahradí stárnoucí a méně kapacitní CityElefanty,' uvedl Petr Borecký, středočeský radní pro oblast veřejné dopravy. Část jednotek CityElefant by měla v provozu zůstat až do začátku 40. let.

Kraj a hlavní město Praha již zahájily předběžné tržní konzultace s dopravci a výrobci vlaků. Transparentnost procesu má zajišťovat společnost Transparency International, která bude monitorovat průběh výběrového řízení. Vypsání soutěže se plánuje na konec tohoto roku.

Smlouva s dopravcem by měla být uzavřena na 30 let a odhadované náklady na pořízení nových vozidel činí 30,7 miliardy korun. Tyto náklady budou rozloženy mezi Prahu a Středočeský kraj po dobu trvání smlouvy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy