Praha koupí kancelářskou budovu na Václavském náměstí za 3,54 miliardy

Magistrát Prahy koupí za 3,54 miliardy korun kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice od Komerční banky. Budova se stane majetkem města od 1. července, zatímco KB bude platit nájem do konce roku 2026.


Hlavní město Praha se rozhodlo investovat 3,54 miliardy korun do koupě kancelářské budovy na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice, kterou dosud vlastnila Komerční banka (KB). Tento krok znamená posun k větší ekonomické stabilitě v oblasti správy municipálních úřadů.

Kupní smlouva byla podepsána mezi zástupci města a Komerční banky. Od 1. července se stane budova oficiálně majetkem hlavního města. Magistrátní úředníci se z pronajatého Škodova paláce na Jungmannově ulici přesunou do nových prostor nejpozději do jara roku 2028. Do té doby bude Komerční banka v budově i nadále sídlit a platit nájem městu až do konce roku 2026.

Škodův palác sloužil pro magistrátní pracovníky téměř osmnáct let a město za pronájem již zaplatilo tři miliardy korun. „Pronájem, který je nejen ekonomicky náročný, ale i blížící se ke konci, by vyžadoval refinancování,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Společnost VN 42, která vlastnila budovu, byla letos v březnu nabídnuta k prodeji. Město Praha, spolu s dalšími zájemci, podalo svou nabídku, která dosáhla 3,65 miliardy korun. Banka se nakonec rozhodla jednat pouze s městem. „Na konci procesu jsme zjistili, že tento dům dostane nejlepšího možného majitele,“ okomentoval předseda představenstva a generální ředitel KB Jan Juchelka.

Přítomnost magistrátu v nové budově podle Juchelky přispěje k dalšímu rozvoji Václavského náměstí. „Cena byla přijatelná a kvalita nového majitele je svědectvím o správné volbě,“ dodal.

Radní pro finance Zdeněk Kovářík zdůraznil, že město má finanční prostředky pro tuto důležitou investici k dispozici. Opoziční zastupitel a předseda kontrolního výboru Ondřej Prokop uvedl, že i opozice a koalice jsou v tomto klíčovém tématu jednotné.

Zakoupená budova, postavená ve dvacátých letech minulého století jako poštovní šekový úřad, prošla v roce 2017 rozsáhlou rekonstrukcí a je památkově chráněná. Kapacita budovy vyhovuje potřebám magistrátu a její dostupnost je velmi výhodná díky třem trasám metra v blízkosti.

„Budova poskytne potřebné prostory a zlepší dostupnost služeb pro občany,“ uvedl ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka. „Máme zde také dvě stě parkovacích míst, která budou sloužit i pro návštěvy.“

Nájemci současní budou v budově zůstávat a platit nájemné až do svého vystěhování. Praha bude postupně připravovat harmonogram stěhování a upraví kancelářské prostory podle svých potřeb. Jedná se o strategický krok, jak zajistit odpovídající pracovní prostředí pro své zaměstnance.

V minulosti město zvažovalo různé lokality pro přestěhování úředníků, včetně budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, nebo nové budovy na Knížecí. Schválení této akvizice však přináší definitivní řešení. Město bude nadále spravovat část svých úřadů z budovy Nové radnice na Mariánském náměstí.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024