Praha 5 rozšíří zóny placeného stání. Změny začnou platit v únoru příštího roku

Modré parkovací zóny čeká rozšíření na celou lokalitu sídliště Barrandov, Starých Hlubočep, Žvahova a Zlíchova.


Přinesou větší komfort pro rezidenty a z parkovacích míst zmizí takzvaná „nepohyblivá“ vozidla. Peníze ze zón placeného stání navíc městská část investuje zpátky do dopravní infrastruktury.

„Zóny placeného stání jsou dnes prakticky jediným rychlým opatřením, které dokáže zajistit větší pohodlí při parkování rezidentům zejména v lokalitách, jako je sídliště Barrandov, kterého se aktuální změna dotkne nejvíce. Zkušenosti z jiných sídlišť ukazují, že situace s parkováním se zavedením zón výrazně zlepší,“ vysvětluje předseda Výboru dopravního Jan Panenka.

Rozšíření zón placeného stání reaguje mimo jiné i na efekt „přelévání“ automobilů z dosavadních modrých zón, kvůli kterému je dnes situace s parkováním na Barrandovském sídlišti kritická. Peníze vybrané z parkovného Praha 5 investuje především do oprav chodníků a zvyšování parkovacích kapacit. 

„Máme Chodníkový program a postupně revitalizujeme chodníky většinou téměř v havarijním stavu, které jsou sice ve správě Technické správy komunikací hl. m. Prahy, ale čekací lhůty na jejich opravu ze strany metropole jsou neúměrně dlouhé. Efekt je tedy dvojí. Jednak dostupnější parkování pro rezidenty a investice do veřejného prostoru, který to třeba právě na Barrandově v některých částech už nutně potřebuje,“ dodává Jan Panenka.

Pro nově zavedené zóny placeného stání Rada městské části Praha 5 odsouhlasila i regulaci nočního víkendového parkování. Provozní doba až po ulici Křížová na Zlíchově bude stanovena od nedělních 20:00 hodin do pátku 20:00 hodin nonstop. Důvodem je, aby se parkovací prostor nestal odkladištěm dodávkových vozidel na celý víkend od pátku až do neděle a aby bylo umožněno rezidentům po návratu z víkendu zaparkovat. Městská část Praha 5 chystá pro obyvatele zmíněných lokalit na přelomu roku informační kampaň o zaváděných změnách a nutné administrativě, která je spojená s registrací do systému parkování.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy