Praha 14 otevřela novou stezku v Kyjích. Zpříjemní i cestu na vlak

Mezi priority radnice Prahy 14 patří podpora bezmotorové dopravy.


Souvisí s ní mimo jiné i budování nových stezek a další infrastruktury pro chodce a cyklisty. Nově dokončeným projektem, který spadá do této oblasti, je stezka v ulici Vlkovická. Je součástí cyklotrasy A431 spojující Kyje se severem Prahy.

„Nový, více než půl kilometru dlouhý úsek vznikl opravou původní cesty, která byla ve velmi špatném stavu. Stezka poslouží chodcům i cyklistům – zejména lidem využívajícím kyjské vlakové nádraží. Zároveň ji ocení i děti navštěvující ZŠ Šimanovská. Cesta má navíc velice příznivý sklon, takže chůze nebo jízda po ní není nijak náročná,“ uvedl místostarosta městské části Praha 14 Petr Hukal.

Stezka Vlkovická je v letošním roce již druhým obdobným počinem městské části. V lednu radnice otevřela bezmála kilometrovou etapu 6.4 postupně vznikající Severovýchodní cyklomagistrály. Navázala tak na předloni zprovozněný úsek mezi hloubětínskou Bažantnicí, kbelským letištěm a Satalicemi.

„Kolo je z hlediska vlivu na životní prostředí a lidské zdraví ideální dopravní prostředek. Usilujeme o vytváření optimálních podmínek jak pro lidi, kteří na kolo sedají pravidelně, tak pro sváteční jezdce. Cílem jsou bezpečné, pokud možno příjemné trasy, jež budou vyhovovat všem kategoriím cyklistů,“ doplnil místostarosta Hukal.

Náklady na vybudování stezky Vlkovická městská část pokryla z dotace poskytnuté hlavním městem Prahou.

„Nová stezka zjednoduší cestu ke Kyjskému rybníku i železniční stanici Praha-Kyje. Doposud byla špatně sjízdná s nevyhovujícím povrchem. Ten vystřídá nový a celoročně sjízdný asfalt. Zlepšíme tím cestování na kole místním cyklistům, ale také těm, kteří pouze projíždí po celoměstské cyklotrase A431. Podporujeme připravené projekty městských částí, jako tomu bylo i v tomto případě. Plníme tím to, co jsme Pražanům slíbili při schválení Plánu udržitelné mobility z května 2019. Velkou výhodu vidím v tom, že projektová příprava je na městských částech. Ty si tyto cesty pro kola a pěší přejí, mají lokální znalost, jsou schopné lépe připravit majetkoprávní vypořádání v dohodě s místními vlastníky a následně zajistí projednávání s dotčenými orgány státní správy,“ uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr.

Cyklotrasa A431 je důležitou spojnicí okrajových městských částí i rekreačních oblastí. Vede co nejkratší cestou, pokud možno mimo rušné ulice, takže může nalákat lidi na kola a ulevit přetíženým silnicím.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy