Podsvícená fontána na Václaváku opět v provozu

Podsvícená fontána na Václavském náměstí v Praze se po kompletním servisu opět uvedla do provozu, a to až do poloviny října dle klimatických podmínek. Fontána obsahuje 16 trysek a funguje v recirkulačním režimu. Náklady na údržbu zahrnovaly čištění části fontány a kontrolu čerpadel i elektro rozvodů.


Podsvícená fontána v centru Prahy je opět připravena zkrášlovat prostor na Václavském náměstí. Před zahájením sezóny prošla fontána kompletním servisem a údržbou všech technologických zařízení. Vodotrysky, které se budou každý den rozsvěcovat až do 22 hodin, budou v provozu až do podzimu.

„Očekáváme, že fontána bude v provozu do poloviny října, záleží však na klimatických podmínkách. Od příštího jara plánujeme startovat provoz vždy s nástupem měsíce května,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro infrastrukturu Michal Hroza.

Historická fontána v Ládví byla pojmenována po známém architektovi

Před otevřením musela fontána podstoupit důkladnou servisní údržbu. Jak informoval místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný, největším úkolem bylo vyčištění všech částí fontány, zejména spár, odtoků a podzemní akumulační nádrže, která je v zimě zanesena usazeninami a různými nečekanými předměty.

„Kontrola a nastavení čerpadel a trysek byla součástí údržby. Současně byla provedena revize elektro rozvodů ve strojovně, která se nachází dva metry pod úrovní náměstí. Zajímavostí je, že poklop od strojovny váží přibližně 250 kilogramů, a proto k jeho vyzvednutí používáme speciální techniku,“ dodal Tomáš Novotný.

Architektonický zázrak na Václavském náměstí

Fontána na Václavském náměstí, jejíž vodotrysky dosahují výšky od 2 do 5 metrů, byla vytvořena jako klidící prvek rekonstrukce dolní části náměstí podle návrhu architekta Petra Kučery. Svůj první provoz zažila v květnu 2022.

Fontána zaujímá plochu 16 čtverečních metrů a skládá se z 16 trysek osazených v LED reflektorech, které jsou zapuštěny do pochozích žulových desek. Strojovna s akumulační nádrží o objemu 2 000 litrů je umístěna v podzemní šachtě. Fontána je řízena počítačovým systémem a funguje v recirkulačním režimu, což přispívá k ekologickému a energeticky úspornému provozu. Voda se díky filtraci a chemické úpravě po chrlící z vodotrysků vrací zpět do oběhu.

Magistrát hl. m. Prahy zdroj informací o obnově fontány vítá a těší se na nadcházející sezónu, kdy podsvícené vodotrysky opět přinesou kouzelnou atmosféru Václavského náměstí.

Praha se připravuje na letní dny

Horké dny jsou na prahu a Praha se již nyní připravuje na jejich příchod. K zchlazení obyvatel i návštěvníků hlavního města poslouží nová mlžítka, která byla instalována na vybraných místech po celé metropoli.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy