Památník J. A. Komenského se dočkal záchrany. Podpořil ho IROP

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, poskytl 24 milionů korun na revitalizaci Památníku J. A. Komenského ve Fulneku v Moravskoslezském kraji, jehož rekonstrukce už byla neodkladná.


„Za tristním stavem monumentu J. A. Komenského stály špatné technické postupy v minulosti, proto bylo nutné přistoupit k jeho rychlé opravě. Těší mě, že se to podařilo. Oblast kulturního dědictví budeme podporovat v IROP rovněž v dalším programovém období 2021–2027. V něm můžeme počítat s investicemi do kulturního dědictví ve výši až 9 mld. Kč. S vyhlášení prvních výzev počítáme v létě 2022,“ nastínil náměstek pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád

Hlavním cílem rekonstrukce bylo uvedení Památníku do souladu s historickými dokumenty. Památkáři toužili zachovat úctu k památce, která připomíná jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin. Oprava památky zahrnovala exteriér i interiér. Došlo tak mimo jiné k výstavbě nové expozice, která propojila minulost se současností. Součástí muzea jsou totiž nejen historické exponáty, ale nově i obsah rozšířený o obrazové a písemné poznatky. Návštěvníci si tak více užijí expozice díky moderní světelné technice a ozvučení. Výstava je navíc bezbariérová.

Učitel národů měl bohatý a složitý život. Expozice ve Fulneku je věnovaná jeho jednotlivým etapám. Zájemci o Komenského životní cestu se vcítí do role měšťanů z malého poddanského městečka v 17. století. Evropa stála nad propastí třicetileté války, moru a utrpení. V areálu bývalého bratrského sboru je modlitebna, bratrská škola a dobová zahrada z konce 15. století. Najdou se zde také fanoušci moderních technologií. Součástí expozičních předmětů totiž jsou intermediální prvky ve formě videomappingu, projekce a dobové hudby, kterou návštěvníkům poskytnou moderní reproduktory.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy