Nové mládě orangutana v pražské zoo dostalo jméno Harapan

V pražské zoo se konala slavnost, kde nové mládě orangutana dostalo jméno Harapan, což v indonéštině znamená naděje. Účastnili se jí i významní hosté, jako ředitel zoo Miroslav Bobek a ministr Jan Lipavský. Harapan je první mládě orangutanky Diri, otcem je samec Pagy.


V pražské zoo proběhla v neděli slavnostní událost, při které byl nově narozený sameček orangutana oficiálně pojmenován. Do ceremoniálu se zapojil ředitel zahrady Miroslav Bobek, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), britský velvyslanec v ČR Matt Field a náměstkyně primátora hlavního města Jana Komrsková (Piráti). Na slavnost dorazilo několik desítek lidí.

Podle slov Miroslava Bobka bylo vybrané jméno 'Harapan' zvoleno díky jeho významu v indonéštině, kde symbolizuje naději. Jméno bylo zkráceno na 'Hari' pro snadnější komunikaci. Ředitel Bobek zdůraznil, že zkrácení jména je důležité pro zamezení možné záměny s ostatními orangutany v zoo.

Sameček Harapan je prvním mládětem jedenáctileté samice Diri, která stejně jako Harapan, přišla na svět v Zoo Praha. Otcem orangutana je dvaadvacetiletý samec Pagy. Zoologický náměstek Jaroslav Šimek při slavnosti uvedl, že orangutaní matky odchovávají za svůj život jen čtyři až pět mláďat, navzdory jejich dlouhověkosti. První potomci se často objevují ve věku od jedenácti do patnácti let. Šimek také dodal, že ve srovnání s gorilami nebo šimpanzi věnují orangutaní matky svým mláďatům větší a intenzivnější péči.

Návštěvníci mohli společně sledovat Diri se spícím mládětem během slavnostní akce. V polovině května, kdy byly potvrzeny výsledky krevních testů určení pohlaví, se Harapan začínal zajímat o okolní podněty. Chovatelé umístili po výběhu granule a zeleninu, což poskytlo návštěvníkům příležitost pozorovat matku Diri společně s mládětem. Otec Pagy dění sledoval z povzdálí.

Pražská zoo chová orangutany nepřetržitě od roku 1961. Posledním narozeným mládětem před Harapanem byl sameček Pustakawan, známý také jako Kawi, který bude v listopadu slavit čtyři roky. Kawi žije spolu se svou matkou Mawar, zatímco Diri s Pagym a jejich novorozeným potomkem obývají sousední expozici v horním patře pavilonu Indonéské džungle.

Ministr Lipavský poděkoval řediteli Bobkovi za snahu rozvíjet mezinárodní vztahy pražské zoo a vyzdvihl zahradu za její úsilí chránit a vracet zvířata do jejich přirozeného prostředí. Jako příklad uvedl program obnovy populace divokých koní v Kazachstánu, kam v pondělí odletěla první čtyři koně Převalského.

Slavnostní pojmenování orangutana bylo součástí širšího programu oslav Dne dětí připravovaného zoo. Návštěvníci se mohli těšit na komentovaná krmení zvířat, tréninky lachtanů a speciální programy pro děti ve spolupráci s městskou policií.

Orangutani jsou kriticky ohrožení a jsou největšími zcela na stromech žijícími savci, kteří sestupují na zem jen v naprostých výjimkách. Většinu svého života tráví v korunách stromů, kde je pro ně typická dlouhá, splývavá, rezavá srst.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
NOVÝ RENAULT CAPTUR

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese