Nostalgické léto na kolejích pokračuje

Do Lužné pojede Karkulka, na pouť v Oseku Všudybylka.


Prázdniny ještě nekončí a stejně tak nekončí možnost vyrazit historickým vlakem na různá místa po celém Česku. O víkendu 20. a 21. srpna se milovníci železnice můžou vydat do Lužné do Rakovníka na výstavu modelů nebo do Oseku na Teplicku na pouť. Nostalgické vlaky vyjedou také na jihočeskou Bechyňku nebo do jihomoravské Lednice.

Nejen pro zájemce o drážní historii, ale také pro fanoušky modelářství je přichystána akce v ČD muzeu v Lužné u Rakovníka. Během Modelvíkendu v sobotu a v neděli 20. a 21. srpna tam modelářské kluby představí RC modely železniční a bojové techniky v měřítku 1:16. Ve vybrané časy pak lidé uvidí bitvu modelových tanků. Kromě toho budou ke spatření modely kamionů, hasičské či policejní techniky i offroadové speciály na dálkové ovládání. V provozu bude rovněž muzejní modelové kolejiště ve velikosti H0. Zájemci se po oba víkendové dny můžou svést také praní lokomotivou Krauss č. 21 po muzejním úzkorozchodném okruhu.   

Na akci výletníky doveze nostalgický vlak v čele s historickou lokomotivou přezdívanou Karkulka (T444.162). Ta potáhne osobní vozy zvané Rybáky se třemi uzavřenými a jedním velkoprostorovým oddílem. Tento vlak vyjede v sobotu i v neděli z pražského hlavního nádraží v 9:10 a přes stanice Praha-Zličín, Hostivice, Kladno a Stochov dorazí na nádraží v Lužné u Rakovníka v 11:17.  Na zpáteční jízdu po stejné trase se vydá ve 14:55.  Jízdenky jsou ke koupi v e-shopu Českých drah nebo na pokladnách ČD.

Na oseckou pouť pojede Všudybylka i Hurvínek

Ve znamení železniční nostalgie se třetí srpnová sobota ponese také v malebné krajině Podkrušnohoří. V tento den se totiž bude konat v Oseku městská slavnost s poutí, která má už pětisetletou tradici. Dvacátého srpna tak vyrazí parní vlak s lokomotivou Všudybylkou (354.195) na trasu z Mostu přes Litvínov město a Osek do Teplic v Čechách se zajížďkou do stanice Litvínov.

Historický motoráček Hurvínek pak vyrazí po takzvané moldavské horské dráze, konkrétně po trase Litvínov – Osek město – Moldava v Krušných horách. Také na tyto zvláštní nostalgické vlaky lze koupit jízdenky v e-shopu ČD.

Pro návštěvníky je připraven i další zajímavý program. Na nádvoří místního kláštera bude zvláštní přepážka České pošty, kde zájemci získají speciální pamětní razítko. Součástí programu je také výstava veteránů na oseckém „dolním“ nádraží a na tom „horním“ (Osek město) si budou moci lidé od devíti do devatenácti hodin prohlédnout železniční expozici s různými historickými zařízeními, starými jízdními řády, jízdenkami a dalšími zajímavostmi.

Den železnice v České Třebové

Tím ale výčet železničně-nostalgických akcí nekončí. V sobotu 20. a 27. srpna se po české první elektrifikované trati mezi Táborem a Bechyní můžou zájemci projet historickými vlaky vedenými lokomotivou řady E 422, takzvanou Bobinkou, a také Křižíkovým elektromotorovým vozem zvaným Elinka. Do Lednice pak každý víkend až do 4. září vyjíždí z Břeclavi historický motoráček Hurvínek. V rámci akce Lednické parní léto ho pak v sobotu 10. září nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historickým restauračním vozem.

Do železničního muzea v Lužné je pak možné si udělat výlet také ve středu 24. či 31. srpna. Po prohlídce exponátů se pak zájemci mohou svézt nostalgickým vlakem do Chomutova na návštěvu depozitáře Národního technického muzea. V sobotu 27. srpna a prvního října je připraven okružní výlet do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje s návštěvou Týnce nad Sázavou.

V Praze se pak v neděli 28. srpna a druhého října konají nostalgické parní jízdy, součástí vlaku bude také historický bufetový vůz. Souprava pojede po své tradiční okružní trase Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Hostivice – Praha-Zličín – Praha-Smíchov.

Na sobotu 3. září jsou pak v České Třebové nachystány oslavy dne železnice. V depu, kam bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava, se uskuteční bohatý program pro příznivce světa na kolejích, včetně možnosti svézt se parním vlakem nebo dnes už historickým pantografem. Na akci nebude chybět občerstvení ani dětský koutek.

Více informací o všech akcích je na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách ČD Nostalgie.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.08.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy