Náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda uctil památku obětí operace SILVER A

Letošní již třinácté setkání pamětníků paravýsadku Silver A proběhlo v Pardubicích dne 12. 1. 2021 za účasti představitelů politického i veřejného života.


Za Ministerstvo kultury uctil památku obětí pietní vzpomínkou a položením kytice náměstek Vlastislav Ouroda. 

Hlavní program probíhal v sále Sezemického domu, kde se vedle historické přednášky Vlastislava Janíka, s názvem „Neobyčejní lidé a hudebního vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky, představila  nová výstava „Děti, škola a válka“. Mezi zhruba 100 hosty nechyběli  přímí účastníci odboje a jejich potomci, přeživší ležácké a lidické děti, představitelé Senátu Parlamentu ČR,  Pardubického kraje, zástupci Památníku Terezín, Národního památníku hrdinů Heydrichiády, ČSBS, ČsOL, Klubu výsadkových veteránů, Sdružení válečných veteránů, veteráni Policie ČR, Sokolské župy Východočeské a starostové měst a obcí a další.

Paraskupina SILVER A byla na území okupované vlasti vysazena 29. prosince 1941 společně se skupinami ANTHROPOID a SILVER B. Hlavním úkolem Silver A bylo zajistit radiové spojení mezi domácím odbojem a jeho zahraničním vedením v Londýně, vybudovat zpravodajskou síť a koordinovat domácí odboj. Radistovi SILVER A Jiřímu Potůčkovi se podařilo navázat spojení s Londýnem a udržovat ho po dobu více než pěti měsíců. SILVER A přímo spolupracoval s ANTHROPOIDEM a dalšími parašutisty při náletu na Škodovy závody v Plzni a podílel se na přípravě atentátu poskytováním radiového spojení. Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl úspěšně proveden 27. května 1942 skupinou ANTHROPOID. Nacisté odvetou spáchali krvavé, brutální zločiny na českém národu. Vypálili a vyvraždili Lidice, Ležáky a popravili desítky přímých spolupracovníků výsadku SILVER A z Pardubicka a Červenokostelecka. Další tisíce obětí byly odvlečeny do koncentračních táborů, kde přežili jen nemnozí.

Pietní akt se konal pod záštitou Ministerstva kultury ve spolupráci s Památníkem Lidice, Pardubickým krajem,  městem Sezemice a Československou obcí legionářskou.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy