Ministr Síkela v rámci příprav na předsednictví v Radě EU jednal v Bruselu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela jednal s výkonným místopředsedou Evropské komise pro Zelenou dohodu Fransem Timmermansem, evropským komisařem pro vnitřní trh Thierry Bretonem a generální ředitelkou DG Energy Ditte Juul Jörgensen.


Ministr se setkal také s předsedou Výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu Berndem Langem a předsedou Výboru pro životní prostředí Pascalem Canfinem.

„Historicky druhé české předsednictví v Radě Evropské unie se blíží a cílem mé cesty bylo prodiskutovat s nejvýznamnějšími aktéry témata, která pro nás během něj budou ta nejdůležitější,“ popisuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Hlavním tématem byla i ve světle ruské agrese proti Ukrajině energetika, energetická bezpečnost a snižování unijní závislosti na ruských surovinách. Na energetiku se Síkela zaměřil hlavně během jednání s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem a generální ředitelkou DG Energy Ditte Juul Jörgensen.

„Zdůraznil jsem důležitost podpory energetické účinnosti a na ni navázaných úspor jako nástroje nejen snižování energetické závislosti na Rusku, ale také snižování emisí. Zasazoval jsem se také o společný unijní postup v rámci nákupů zemního plynu a jeho následné distribuce založené na principu spravedlnosti,“ říká ministr Síkela a dodává: „S tímto tématem souviselo také jednání o rozvoji plynové i ropné infrastruktury napříč kontinentem a o zrychlení povolovacích procesů energetických staveb včetně jaderných elektráren. Cítil jsem od zástupců komise podporu v tomto ohledu.“

Tuzemské snahy je nutné doplnit ambiciózními kroky i na evropské úrovni a právě české předsednictví je příležitostí nasměrovat evropské aktivity tím správným směrem.  Energetickou bezpečnost by měl také posílit již připravovaný návrh nařízení o povinnosti naplněných zásobníků plynu před zimou, který se právě projednává v rámci Rady EU. Toto nařízení zavede povinnost pro státy, aby zajistily naplněnost plynových zásobníků alespoň na 80 %. Mezi další významné návrhy v oblasti energetiky patří například revize směrnic o energetické účinnosti nebo o obnovitelných zdrojích energie.

Součástí agendy českého předsednictví bude také jednání o Aktu o čipech, jehož cílem je do budoucna předcházet nedostatku čipů pro firmy v Evropské unii. Akt o datech, o kterém se bude také diskutovat, stanoví pravidla pro sdílení neosobních údajů mezi firmami, státem a občany. Tato témata ministr Síkela prodiskutoval s eurokomisařem pro vnitřní trh Thierry Bretonem stejně jako nástroj pro mimořádné situace na vnitřním trhu, který má posílit odolnost vnitřního trhu vůči krizím.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 26.04.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy