Ministr Síkela podepsal se svým katarským protějškem dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci

Dohoda umožní širší spolupráci v oblasti energetiky a přinese nové obchodní příležitosti pro české exportéry.


Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela podepsal na Pražském hradě při příležitosti oficiální návštěvy katarského emíra Tamíma bin Hamada Ál Tháního a ministerské delegace v České republice dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci mezi Českou republikou a Katarem. 

„Dohoda představuje důležitý krok k dalšímu posílení ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Katarem. Tento trh je pro nás důležitý nejenom z hlediska diverzifikace dovozu plynu do Evropy, ale i jako perspektivní alternativa pro český vývoz mimo Evropskou unii. Již nyní probíhají jednání mezi společností ČEZ a katarským státním podnikem Qatar Energy a připravuje se otevření zahraniční kanceláře CzechTrade v Dauhá,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podpis dohody pomůže k efektivnějšímu prosazování zájmů českých exportérů a investorů na tamním trhu. Vznikne mezivládní smíšená komise, která bude rozvíjet spolupráci na společných projektech, přičemž mezi hlavní oblasti zájmu budou patřit zejména energetika, strojírenství, automobilový průmysl, zdravotnická technika, ICT, technologie smart cities a také turistický ruch včetně lázeňství. Smíšená komise bude poprvé zasedat na jaře v příštím roce.

V posledních deseti letech česko-katarská obchodní výměna vzrostla čtyřnásobně a v roce 2021 dosáhla 2,9 miliard korun. V současné době je Katar čtvrtý nejdůležitější trh pro český export na Blízkém východě. Nedávno byl v Dauhá otevřen Zastupitelský úřad České republiky.

Katar je největším světovým exportérem zkapalněného plynu (LNG) a má třetí největší zásoby ropy i zemního plynu na světě. Díky tomu jde o jednu z nejbohatších zemí světa - podle HDP na obyvatele je čtvrtý za Lucemburskem, Singapurem a Irskem.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.10.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy