Ministr kultury Martin Baxa jednal v sídle UNESCO a zahájil výstavu o Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice v Paříži

Dvoudenní pracovní návštěvu Paříže zahájil ministr Baxa 24. října 2022 v sídle UNESCO, kde se setkal se zástupcem generální ředitelky UNESCO panem Xing QU a s ředitelem Centra světového dědictví panem Lazarem Eloundou Assomo.


Předmětem bilaterálního jednání bylo rozšiřování vzájemné spolupráce v rámci UNESCO. 

Ministr Baxa zhodnotil mezinárodní angažmá České republiky v kulturní oblasti, hovořil o probíhajícím předsednictví ČR v Radě EU a informoval mimo jiné o pomoci České republiky Ukrajině, především pokud jde o ochranu kulturního dědictví a o informacích, které má k dispozici od ukrajinského ministra kultury Olega Tkačenka: „Ruský agresor útočí cíleně na kulturní infrastrukturu, muzea, památníky, památky, nejde jen o vedlejší válečné škody, ale o cílené útoky na identitu národa, jehož historii chce vymazat. To je naprosto nepřijatelné, a kromě slov musíme umět, jako demokratický svět, i rázně zareagovat,“ řekl při setkání ministr Baxa.

Během jednání diskutovali Xing QU a Martin Baxa aktivity České republiky v oblasti ochrany kulturního dědictví s přihlédnutím k aktuální situaci. MInistr Baxa zmínil, že Česká Republika má velkou zkušenost s pomocí v oblastech válečných konfliktů, v minulosti se podílela na záchraně kulturního dědictví v Sýrii a Iráku. V průběhu setkání se věnovali také diskusi o odkazu lidické tragédie pro dnešní dobu. Ve světle stávajících událostí na Ukrajině získávají události z doby před osmdesáti lety nový význam a jsou stále naléhavé, protože ukazují, že historie se může opakovat. 

Po jednání zahájil ministr kultury Martin Baxa Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice v sídle UNESCO, nad kterou převzala záštitu generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulay. Od vyhlazení Lidic letos uběhlo osmdesát let, a padesát pět let od založení mezinárodní výstavy k uctění památky dětských obětí z Lidic, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Za dlouhou dobu své existence se výstava stala platformou tvořivosti, solidárnosti a mírového soužití známou doslova po celém světě. V posledních letech se jí každoročně účastní děti ze 70 až 80 států světa.

„V době, kdy se na evropském kontinentě děje nemyslitelné – opět hoří válečný konflikt, ve kterém umírají civilisté a mezi nimi děti – nabývá osud Lidic snad ještě tragičtějších rozměrů. Válka je zlo, ať se děje kdekoliv na světě, a my bychom proti němu měli společně a neochvějně vystupovat. Jsem velmi rád, že jsem mohl tuto výstavu zde na půdě UNESCO zahájit, protože si myslím, že jde o dojemný příklad, jak uctít oběti tragédie skrze tvořivost. Děti už padesát pět let do Lidic posílají své obrázky plné naděje na svobodný, bezpečný a plně prožitý život. Zvláště dnes bych si přál, aby jejich díla odrážela realitu všech dětí na celém světě nezkalenou tragédiemi devastujících válečných konfliktů, proti kterým je třeba se společně vymezovat, vždy znovu a znovu ze všech našich sil,“ řekl ve svém projevu ministr Baxa.

Výstava je úzce propojena s aktivitami UNESCO, neboť téma pro každý ročník je vybíráno s ohledem na mandát organizace, na vyhlášené mezinárodní roky v systému OSN či na jednotlivé programové oblasti organizace. Příští ročník má např. téma „Tanec“ a je připomínkou padesáti let organizace The International Dance Council pod patronací UNESCO.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy