Ministerstvo kultury rozdělilo první finanční prostředky z Národního plánu obnovy

Na základě výzvy na podporu projektů se zahraničním přesahem, kterou Ministerstvo kultury vyhlásilo v květnu letošního roku, byly rozděleny první finanční prostředky z Národního plánu obnovy.


Ministerstvo kultury je v rámci Národního plánu obnovy vlastníkem komponenty ROZVOJ KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU. V této komponentě je 5 iniciativ, v jejichž rámci jsou postupně vypisovány jednotlivé výzvy. Na jejich základě lze požádat o dotaci na konkrétní projekt. Celkem je na všechny iniciativy vyčleněna částka 5,4 mld. Kč. Část podpořených projektů se bude realizovat ještě v letošním roce, část příjemců využije poskytnutou dotaci na náklady spojené s přípravou projektů na příští rok.

Cílem iniciativy STATUS UMĚLCE A UMĚLKYNĚ je prosazení legislativy "Status umělce a umělkyně", výzvy jsou zaměřené na výzkumné projekty, mezinárodní spolupráci profesionálů z kulturního a kreativního sektoru, jejich vzdělávání a rozvoj kompetencí.

Iniciativa ROZVOJ REGIONÁLNÍHO KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU se ve výzvách zaměřuje na zefektivnění a zvýšení udržitelnosti kulturní infrastruktury, zajištění mezisektorové spolupráce a rozvoj inovačního potenciálu, vznik nových kulturních a kreativních center a rozšíření stávajících.

Iniciativy DIGITALIZACE KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU je zaměřena na digitalizaci kulturního dědictví České republiky – kulturních statků, movitých a nemovitých kulturních památek, sbírkových předmětů a fondů kulturních institucí (muzea, galerie, knihovny, a další).

Iniciativa KREATIVNÍ VOUCHERY je zaměřena na podporu malých a středních podniků a využití kreativních služeb subjektů působících v oblasti kulturních a kreativních odvětví registrovaných v Celostátní galerii kreativců na adrese: www.kreativnicesko.cz.

Iniciativa LEGISLATIVNÍ REFORMA zavádí vícefondové financování kulturních institucí.

Národní plán obnovy

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy