Květnaté louky v centrální městské části nejsou pouhým přáním, ale budou realitou. Praha 2 se o to postará

Druhá městská část v reakci na klimatické změny hledá nová řešení i v péči o veřejnou zeleň.


Takovým řešením mohou být v prostředí městských aglomerací květnaté louky, které jsou schopny podle odborníků nahradit klasické sečené trávníky, zabránit nadměrnému vysychání půdy a také přilákal hmyz a ptáky. Praha 2 plánuje tento trend vyzkoušet ve velkém. Celkově chce osadit 5140 m2. Květnaté louky se tak objeví například v Lumírových a Havlíčkových sadech, ve Folimance, na Karlovském předmostí nebo nad Bělehradskou ulicí.

„Uvědomujeme si, že stále častěji čelíme extrémním výkyvům počasí, proto ochrana životního prostředí a péče o zeleň byla vždy naší prioritou. Zeleň v našich parcích i v ulicích je vystavena extrémním podmínkám jako je nízká propustnost půdy nebo vysoké teploty a sucho způsobené okolními budovami. Hledáme proto možnosti, jak se s touto situací co nejlépe vypořádat a do péče o zeleň zavádíme nové technologie,“ uvádí starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka.

V rámci něj radnice navrhuje a realizuje opatření v oblasti životního prostředí a adaptace na klimatické změny.

„Jedná se o poměrně nový trend ve veřejné zeleni, který s sebou přináší úplně jiný režim péče. Přirozeně vyhlížející louky se kosí méně často a vzhledově jsou zcela jiné než klasické parkové trávníky. Jejich výhodou je, že jsou odolné vůči výkyvům počasí, mají nízké náklady na péči a jsou druhově pestré. Slibujeme si od toho i zlepšení klimatu v prostředí města,“ vysvětluje místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Výběr konkrétních lokalit je pro tento druh výsadby naprosto zásadní, kýžený efekt v podobě rozkvetlé louky plné včel, motýlů a ptáků totiž přichází až po 2-3 letech. Tato doba je pro vývoj louky nezbytná. První rok vyrostou většinou jen plevele a trávy. Teprve v dalších letech se začnou prosazovat kvetoucí byliny jako kopretiny, hvozdíky, silenky nebo chrpy, které přilákají hmyz a ptáky.

Praha 2 se zlepšování úrovně životního prostředí a kvality života ve veřejném prostoru věnuje dlouhodobě. Do péče o veřejná prostranství a zeleň investuje radnice každoročně významnou část svého rozpočtu. Nejinak tomu bude i letos, kdy na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy v parcích či na dosadbu stromořadí vyčlenila více než 98,5 milionu korun.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy