Kůň Převalského se díky Zoo Praha vrací do Kazachstánu

Koně Převalského, kdysi vymizelí z divoké přírody, se díky Zoo Praha vrací do stepí Altyn Dala v Kazachstánu. Od roku 2011 uskutečnila zoo devět transportů a plánuje přepravit dalších 40 koní během pěti let.


Koně Převalského, jedinečný druh, který zmizel z divoké přírody koncem 60. let, se nyní za pomoci lidského úsilí vrací zpět do svého přirozeného prostředí. Díky stabilně rostoucí populaci chované v lidské péči byla první reintrodukce těchto koní realizována v Číně a následně i v Mongolsku. Významný podíl na těchto snahách má Zoo Praha, která doposud uskutečnila devět transportů od roku 2011 do roku 2019.

Zoo Praha v rámci svého projektu 'Návrat divokých koní' již přepravila zpět do přírody 38 koní Převalského. Aktuálním cílem je obnovit populaci těchto koní také v Kazachstánu, konkrétně v oblasti stepí Altyn Dala. V následujících pěti letech plánuje Zoo Praha přepravit přibližně 40 koní do této oblasti.

Červnový transport se odložil kvůli technickým obtížím s letadlem, které měly přepravovat další koně z Berlína. Z původně plánovaných čtyř koní byli nakonec přepraveni pouze tři – dvě klisny a jeden hřebec. 'Během přepravy musí koně stát, jinak by jim mohla odumírat tkáň v nohou,' uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Čtvrtého hřebce museli veterináři ponechat v pražské zoo, protože si začal v přepravním boxu sedat, což by při dlouhém transportu mohlo být nebezpečné.

Veterináři před nakládkou koně uspali, aby je mohli důkladně vyšetřit a odebrat jim krev. Po probuzení byli koně naloženi do přepravních boxů a vydali se na cestu, během níž budou lehce utlumení, ale při vědomí. V letadle je také udržována nízká teplota, aby se zvířata nepřehřála. Cestu s nimi absolvují veterináři a chovatelé, kteří je pravidelně kontrolují, zajišťují jim pití a případně krmení.

Ředitel Bobek dále uvedl, že podobné transporty by se mohly konat každý rok. Konkrétní jedinci pro reintrodukci do volné přírody jsou vybíráni podle několika parametrů, jako je věk, pohlaví a povaha. Koně budou pocházet nejen z pražské zoo, ale i z dalších evropských zoologických zahrad.

Zoo Praha chová koně Převalského od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. Doteď se v zoo a její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově narodilo více než 230 hříbat. V evropském chovném programu je aktuálně zařazeno asi 850 koní Převalského, mimo tyto programy je dalších zhruba 300 jedinců.

Pro Zoo Praha není reintrodukce divokých koní nic nového, plánují podobný projekt i pro údolí klášterů ve východním Mongolsku. Těmito aktivitami přispívají k udržení a navýšení populace tohoto ohroženého druhu ve volné přírodě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy