Koupaliště v Praze: Šeberák se zákazem, Hostivař s rizikem

V Praze jsou koupaliště v Divoké Šárce, Lhotce, Radotíně a Motole vhodná ke koupání, zatímco v Hostivaři je kvalita vody zhoršená. Koupaliště Džbán a Šeberák jsou kvůli špatné kvalitě vody nevhodná ke koupání a na Šeberáku platí zákaz koupání.


Na koupalištích v Divoké Šárce, Lhotce, Radotíně a Motole je voda vhodná ke koupání. Naopak zhoršenou kvalitu vody zaznamenaly kontrolní stanice na koupališti v Hostivaři. Naprosto nevhodná pro koupání je voda na koupališti Džbán a na koupališti Šeberák, kde byl dokonce vydán zákaz koupání, informovala Ivana Moravcová.

Hygienici provádějí pravidelné kontroly kvality vody, během nichž zjistili nepřípustné hodnoty vodního květu a koncentrace chlorofylu ve vzorcích odebraných z některých míst. V důsledku těchto zjištění vyhlásila Hygienická stanice okamžitý zákaz koupání na koupališti Šeberák.

Situace na koupališti Džbán je rovněž špatná. Hygienické normy tam nejsou dodrženy, čímž voda představuje zdravotní riziko pro uživatele, uvedli hygienici na svých webových stránkách. Koupání a vodní sporty zde nedoporučují zejména dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergií a lidem s oslabeným imunitním systémem.

V Hostivařské přehradě byl zjištěn zvýšený výskyt sinic. Po koupání zde doporučují hygienici důkladné osprchování. Citlivějším lidem pak radí se koupaní v této vodě raději zcela vyhnout.

„Na základě našich zkušeností se dá předpokládat, že se kvalita vody během letošní sezony nezlepší. Pokud budou přetrvávat vysoké teploty, může se kvalita vody ještě více zhoršit,“ upozornila Moravcová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy