Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu

Předseda vlády Petr Fiala uvedl v pátek 17. prosince do funkce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Premiér představil i hlavní úkoly, které nového ministra a jeho vládní kolegy čekají.


„Akutním úkolem je snížit dopady drahé energie na lidi ohrožené energetickou chudobou,“ říká Fiala.

Rostoucí ceny energií budou klíčovým tématem příštích dnů také podle ministra průmyslu a obchodu Síkely.

„V prosinci má vláda projednat konkrétní opatření. Věřím, že kolegům z ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí pomohu nalézt způsob, jak zmírnit dopady zdražování na nejzranitelnějších členy společnosti,“ uvádí nastupující ministr.

A dodává, že velmi důležitá bude také pomoc podnikatelům v kontextu s pandemií koronaviru.

Za zásadní Josef Síkela rovněž považuje české předsednictví v Radě Evropské unie (EU), kterého se Česká republika ujme příští rok v červenci.

„České předsednictví v EU vnímám jako ideální příležitost prosadit naše zájmy na unijní úrovni. V první řadě chci ve prospěch České republiky vyjednat co nejvýhodnější konečnou podobu evropského Green Dealu. Jde o velkou šanci modernizovat tuzemský průmysl a já udělám maximum pro to, abychom ji využili co nejlépe,“ zdůrazňuje ministr.

Modernizace se podle něj neobejde bez toho, aby stát zajistil účelnější podporu malých a středních podniků (MSP). Právě pomoc MSP je dalším zásadním tématem, které chce Jozef Síkela prosazovat.

„Chci, aby montovny v Česku nahradily mozkovny,“ říká ministr průmyslu a obchodu.

Jozef Síkela také poděkoval svému předchůdci Karlu Havlíčkovi za odvedenou práci i hnutí Starostové a nezávislí, které ho do funkce ministra průmyslu nominovalo. Na Ministerstvo průmyslu a obchodu Síkela nastupuje po velmi bohaté kariéře jako bankéř. Během ní nasbíral cenné zkušenosti v nejužším vedení bank na Slovensku a na Ukrajině, v posledních letech působil dokonce jako člen představenstva bankovní skupiny Erste Group ve Vídni.

Profil ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely najdete na tomto místě.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy