Josef Schulz a Josef Hlávka jsou opět v Národním muzeu

Před Panteon v Historické budově Národního muzea byly ve středu 18. května opětovně slavnostně umístěny busty Josefa Schulze a Josefa Hlávky.


Návštěvníci tak mohou po 11 letech opět pohlédnout do tváří těchto velikánů, kteří jsou neodmyslitelně spjati s Národním muzeem.

Busty Josefa Schulze a Josefa Hlávky byly společně opět umístěny před vstup do Panteonu, odkud byly odebrány před uzavřením Historické budovy Národního muzea z důvodu rekonstrukce. Nyní díky tomu zůstanou trvale na čestném místě před vstupem do centrálního prostoru Historické budovy, o kterou se oba zasloužili.

Josef Schulz (1840–1917) pocházel z rodiny bohatého pražského obchodníka Jana Schulze. Po dokončení studia na pražské polytechnice a později na Akademii výtvarných umění ve Vídni se v roce 1865 stal asistentem architekta Josefa Zítka na české polytechnice v Praze. Mezi lety 1868 a 1870 absolvoval studijní cestu po Itálii. Po návratu již vlastnil samostatný projektový ateliér v Praze. Mimo to, že byl Schulz profesorem architektury na české technice v Praze, také vyučoval na zlatnické škole, byl členem Spolku architektu a inženýrů, dvorním radou, členem České akademie pro vědy, slovesnost a umění a členem kuratoria Uměleckoprůmyslového muzea. V roce 1884 se stal vítězem architektonické soutěže na stavbu muzejní budovy, která byla v roce 1891 slavnostně otevřena, ačkoli umělecká výzdoba byla kompletně dokončena až o 10 let později. Busta Josefa Schulze coby hlavního aktéra, který se zasloužil o Historickou budovu, byla vystavena před vstupem do Panteonu. Bustu zhotovil Emanuel Hallmann a byla součástí sbírek Národního technického muzea, které ji Národnímu muzeu dlouhodobě půjčilo. Od konce roku 2021 je tato busta již součástí sbírek Národního muzea a mohla tak být nyní trvale umístěna na své čestné místo.

Josef Hlávka (1831–1908) se narodil v Přešticích. Po gymnáziu v Klatovech a reálce v Praze studoval na pražské technice a poté ve Vídni architekturu na Akademii výtvarných umění. U vídeňského stavitele Fr. Šebka, kde o prázdninách pracoval zprvu jako zedník, později i řídil práci, získal cenné praktické zkušenosti z oblasti stavitelství. V letech 1856–1859 po obdržení stipendia absolvoval tříletou studijní cestu po Evropě. Ve Vídni provedl řadu významných staveb, zejména budovu slavné opery podle projektu svých učitelů Sicarda von Sicardsburga a van der Nülla. Jako architekt, stavební podnikatel a mecenáš české vědy a umění se stal členem poroty architektonické soutěže na stavbu sídelní budovy tehdejšího Musea Království českého (dnes Historická budova Národního muzea). V letech 1891–1907 odkázal Museu Království českého množství sbírkových předmětů, archiválií a knih a formou trvalého odkazu jím založená nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ přispívá každým rokem Národnímu muzeu na další rozšiřování sbírek. Busta J. Hlávky byla v Historické budově slavnostně odhalena ke stému výročí jeho úmrtí 10. března 2008 ve spolupráci Národního muzea a Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Nyní se i tato bronzová busta, jež je dílem českého sochaře Josefa Mařatky, mohla slavnostně vrátit na své původní místo.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy