Ikonický výdech z metra na náměstí Jiřího z Poděbrad ustoupil modernizaci

Navzdory protestům architektů a historiků byl ikonický výdech z metra na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad zbourán. Nový výdech, který splňuje moderní hygienické požadavky, umožní vysázení stromové aleje a zlepší celkovou obytnou kvalitu náměstí.


Praha přichází o významnou část své architektonické historie

Na náměstí Jiřího z Poděbrad byla v rámci probíhající rekonstrukce zbourána architektonicky významná stavba – ikonický výdech z metra, který navrhl sochař Petr Šedivý. Tento krok vyvolal vlnu nevole mezi odborníky i veřejností. Skupina architektů a historiků se snažila výdech zachránit prostřednictvím otevřeného dopisu, ale bez úspěchu. Magistrát hlavního města Prahy však argumentuje, že nový výdech, který vznikne na jeho místě, bude splňovat současné hygienické normy a umožní výsadbu nové stromové aleje, což bylo jedním z prioritních cílů celé rekonstrukce.

Harmonogram rekonstrukce je podle starosty dodržován

Práce na náměstí Jiřího z Poděbrad pokračují podle plánu. Starosta Prahy 3 Michal Vronský uvedl, že demolice výdechu byla nutná z několika důvodů. Původní výdech totiž vyfukoval znečištěný vzduch do stran, což negativně ovlivňovalo okolní stromy a trávník. Navíc se nacházel v blízkosti farmářských trhů, což z hygienického hlediska nebylo ideální. Nový výdech bude navržen tak, aby vzduch proudil přímo nahoru, čímž se tyto problémy eliminují.

Otevřený dopis nezvrátil rozhodnutí o demolici

Přes snahu odborníků, kteří ve spolupráci se spolkem Za Prahou zveřejnili otevřený dopis na obranu výdechu, se demolici nepodařilo zabránit. Dopis byl adresován významným představitelům města, včetně náměstků primátora, a upozorňoval na uměleckou hodnotu tohoto objektu. Architekt Zdeněk Lukeš, který respektuje rozhodnutí o demolici, připomněl, že přesun monolitu na jiné místo by byl technicky náročný a prakticky nemožný.

Rekonstrukce pokračuje dle plánu, dokončení v roce 2026

Rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad, která začala na začátku roku, by měla být dokončena v roce 2026. Celková investice se pohybuje okolo 477,8 milionu korun. V rámci přestavby bude náměstí nejen esteticky zhodnoceno, ale také funkčně přizpůsobeno současným potřebám obyvatel, včetně nového výdechu, který bude mít modernější a kompaktnější design.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy