Elektromobil do města. Ano či ne? Zamyšlení

Elektromobily už dnes na silnicích můžeme dost často potkat. Tento typ vozidel se ale na trh v ČR teprve dostává. Umíte si představit, jak to tady bude vypadat za 10, 20 nebo 50 let? Já si osobně myslím, že elektromobily zde budou na každém kroku a bude pouze výjimka, když na silnici uvidíme auto, které má běžný občan k dispozici dnes.


Elektromobily mají určitě spoustu výhod, na které se dnes zaměříme. Ale jako každá věc mají také nevýhody, které je také nutné uvést. Kolik takový elektromobil stojí a jaký je ten nejlepší do města? I o tom se dnes budeme bavit.

Výhody elektromobilů

  • Výhoda, kterou si mnoho lidí vychvaluje je jeho tichost. Je opravdu tichý, a proto si dnes, když vidíte nějaké auto, ale neslyšíte ani, že by jelo, můžete všimnout jeho tichého módu. Má hladkou akceleraci, kterou nepřerušuje ani řazení. To je dáno především tím, že nemívá většinou klasickou převodovku, ale disponuje jednoduchým redukčním převodem.
  • Řadí se k těm neživějším účastníkům silnic a to především z toho důvodu, že má plný točivý moment, který je pak dostupný téměř z nulových otáček.
  • Velkou výhodou je také levnější provoz. I když se to nezdá a mnoho lidí si myslí, že elektromobil je na používání dosti finančně náročný (což také bývá hlavní důvod, kvůli kterému si lidé elektromobily nechtějí pořizovat), pokud auto budete dobíjet doma, náklady jsou téměř nulové. Na veřejných stanicích bývá nabíjení o něco dražší.
  • Mezi další výhodu můžeme zařadit třeba to, že s elektromobilem můžete zdarma parkovat v pražských modrých a fialových zónách pro smíšené parkování. Nemusíte si kupovat ani dálniční známku, ale podmínkou pro tyto výhody je, aby elektromobil byl vybaven speciální značkou EL. Mnohé firmy v současné době uvažují také o tom, že se bude platit nulová silniční daň.
  • Elektromobily mají také nižší náklady na servis. Odpadají u nich totiž výměny oleje,... Záleží ale především na tom, jaký elektromobil máte, u některých se levnějšího servisu dočkat nemusíte. Tak, myslím, že výhod bylo zmíněno už dost. Elektromobily mají také své nevýhody, jak jsem již zmiňovala. Pojďme se na ně podívat.

Nevýhody elektromobilů

  • Dobíjení elektromobilů není někdy žádná sranda. Pokud třeba bydlíte ve městě, v panelovém domě, musíte být odkázáni na tankové stanice, které ani dobíjení elektromobilů nemusí nabízet. Tankování nádrže vám také zabere spoustu času, není to otázka několika málo minut.
  • Ceny dobíjení rostou, tak, jako roste cena benzínu, nafty,... tudíž, pokud budete dobíjet na stanicích, může se vám to prodražit i o několik tisícovek navíc.
  • Pokud budete dobíjet doma (což je značná výhoda), musíte si ale nechat minimálně ověřit elektroinstalaci v domě a koupit wallbox. To také není úplně levná věcička.
  • Mluvili jsme o levném servisu, o nízkých nákladech na provoz, ale provozovací cena u elektromobilů se pohybuje už trochu někde jinde. Situaci nemůžete vylepšit ani leasingem, protože pronájem se pořád prodražuje, a tak se vám tato situace nemusí ani vyplatit.
  • S naftovým nebo benzinovým motorem člověk ví, co a jak. S elektromobily je to ale trochu jinak. Nejsou to obyčejná auta a plno věcí, které byste na normálním voze dokázali opravit, na elektromobilu neopravíte.

Cena elektromobilů

V dnešní době se cena elektromobilů vyvíjí především na základě vybavení. Ty nejlevnější stojí okolo 600 000 Kč, ale pokud budete chtít nějaký lepší model, značně si připlatíte. Běžná cena je od 750 000 Kč.

Nejlepší elektromobily roku 2022

  1. Mercedes-Benz EQS
  2. BMX iX
  3. Audi RS e-tron GT
  4. Hyundai loniq 5
  5. Dacia Spring

Vyplatí se elektromobil do města?

Všechny automobily plní svou funkci, pokud jezdí. Myslím si, že v současnosti je lepší si počkat, až budou elektromobily více rozšířené. Cena klesne trochu dolů a bude větší možnost například toho, kde nabíjet. Elektromobilů si ještě užijeme! Momentálně bych do města doporučila spíše elektrokoloběžku, která je praktičtější.

Zdroj textu: inzerent
Zdroj obrázku: pixabay.com/cs/photos/nabijeci-stanice-6791031/

Autor: RegionPraha Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2022 06:46



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy