Další krok k vlaku na letiště: Správa železnic a Letiště Praha koordinují společné záměry

V rámci přípravy projektu modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla Praha Správa železnic úzce spolupracuje a koordinuje své záměry s Letištěm Praha.


V prosinci za tím účelem společnosti uzavřely dvě důležité smlouvy.

Konkrétně byly podepsány Smlouva o společném záměru a Smlouva o sdružení sektorových zadavatelů, které umožní společně připravovat a koordinovat jednotlivé projekty výstavby kolejového napojení na území Letiště Praha s ohledem na specifika infrastruktury letiště.

Smlouvy se konkrétně týkají koordinace projektu výstavby Zaokruhování železničního spojení na letiště do trati Praha – Letiště Václava Havla Praha – Kladno, který zajišťuje Správa železnic, s projektem rozšíření Terminálu 2 a příslušných pojezdových letištních ploch (tzv. APRON D2), který připravuje Letiště Praha.

V případě společného postupu Správy železnic a Letiště Praha se jedná zejména o koordinaci plánované tunelové trasy zaokruhování pod objekty Terminálu 2 včetně přilehlých pojezdových ploch.

„Uzavření smluv umožní technickou i časovou souslednost při přípravě a následné realizaci staveb. Tento postup navíc zajistí oběma stranám i úsporu finančních nákladů,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
„Nově uzavřené smlouvy mezi Správou železnic a Letištěm Praha jsou dalším krokem na cestě ke zprovoznění kolejového napojení letiště s centrem Prahy, na kterém se Správou železnic úzce spolupracujeme. Praha je momentálně vedle Dublinu jediným hlavním městem v Evropě, které nemá kolejové napojení centra na letiště. Zprovoznění vlaku je také podmínkou pro další rozvoj letiště. Obojí je nezbytné pro zvýšení komfortu pro cestující a rozvoj dalších leteckých spojení. Bez vlaku a rozvoje se pražské letiště nemůže stát moderním letištěm 21. století,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy