Česká filharmonie vyráží na velké turné po evropských městech

První český orchestr včera spolu se svým šéfdirigentem a hudebním ředitelem Semjonem Byčkovem zahájil evropské turné, které je spojeno s českým předsednictvím v Radě Evropské unie.


Česká filharmonie jako nejvýznamnější český kulturní vyslanec během deseti dnů zavítá do slavných evropských sálů v Paříži, Lucemburku, Bruselu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Mnichově a Essenu. Na koncertech zazní skladby Gustava Mahlera, Dmitrije Šostakoviče, Josepha Haydna a Roberta Schumanna. V roli sólistů se představí francouzský violoncellista Gautier Capuçon a islandský klavírista Víkingur Ólafsson.

Zatímco do hamburské Elbphilharmonie se Česká filharmonie vrací po několika měsících a do Philharmonie de Paris po třech letech, bruselský Palais des Beaux-Arts, známý jako Bozar, nenavštívila dlouhých třináct let, přestože do Belgie mezitím zavítala ještě několikrát. A zatímco v roce 2009 provedla pod taktovkou Zdeňka Mácala výlučně český repertoár, Violoncellový koncert Antonína Dvořáka se sólistou Michalem Kaňkou a První symfonii Bohuslava Martinů, nyní za řízení Semjona Byčkova zahraje Jedenáctou symfonii Dmitrije Šostakoviče, kterou nedávno zahájila i pražskou sezonu, a Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur Josepha Haydna. Tato skutečnost zřetelně ukazuje, jak se za několik posledních let změnilo vnímání České filharmonie. Orchestr už v zahraničí není považován jen za příkladného interpreta děl českých skladatelů, nýbrž za těleso, které je schopno zahrát skladby světových autorů osobitě a na té nejvyšší úrovni.

Sólistou Haydnova koncertu v Bruselu bude Gautier Capuçon, který s Českou filharmonií stejné dílo provede také v Paříži, kde společně vystoupili s Variacemi na rokokové téma Petra Iljiče Čajkovského už před třemi lety. Hvězdný violoncellista světového jména s prvním českým orchestrem pravidelně spolupracuje od roku 2012. Vedle zmíněného koncertu ve Philharmonie de Paris si s Českou filharmonií už desetkrát zahrál ve Dvořákově síni Rudolfina a dvakrát ve Velkém sále vídeňského Musikvereinu. To druhý sólista evropského turné, Víkingur Ólafsson, se s Českou filharmonií poprvé setkal teprve v dubnu letošního roku. Ve Dvořákově síni Rudolfina během tří večerů pod taktovkou Semjona Byčkova s velkým úspěchem provedl Koncert pro klavír a orchestr č. 23 A dur Wolfganga Amadea Mozarta, aby nyní s orchestrem v Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Mnichově a Essenu zahrál Koncert pro klavír a orchestr a moll Roberta Schumanna.

Osmatřicetiletý Víkingur Ólafsson je v současnosti jedním z nejžádanějších klavíristů světa. Účinkuje s nejvýznamnějšími světovými orchestry a je rezidenčním umělcem v nejslavnějších koncertních sálech a na věhlasných festivalech. Spolupracuje také s významnými současnými skladateli. Kritika oceňuje jeho nadstandardní technické dovednosti a virtuozitu, ale hlavně vyzdvihuje jeho inovativní uchopení interpretovaných děl. Díky tomu získal přízvisko „islandský Glenn Gould“: stejně jako Gould se Ólafsson umí podívat na hojně hrané dílo novýma očima, najít jeho skryté kvality a dojít tak ke zcela jinému, avšak přirozenému a citlivému pojetí.

V Paříži a v Lucemburku bude uvedena ještě Sedmá symfonie Gustava Mahlera, jejíž premiéra se pod taktovkou autora uskutečnila v Praze v roce 1908. Semjon Byčkov ji s Českou filharmonií poprvé provedl už letos v srpnu na letních festivalech ve skotském Edinburghu a španělských San Sebastiánu a Santanderu. V Praze si posluchači Byčkovovo pojetí budou moci poslechnout na koncertech začátkem listopadu, kdy orchestr také skladbu nahraje pro Pentatone, u něhož zatím vyšly dvě Mahlerovy symfonie, Čtvrtá a Pátá.

Česká filharmonie zahájila předsednictví České republiky v Radě Evropské unie už 1. července. Koncertu, který se uskutečnil v rámci festivalu Smetanova Litomyšl pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši, se zúčastnili i členové Evropské komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyen a ministři české vlády včetně premiéra Petra Fialy. V pátek 2. září oslavil Semjon Byčkov spolu s Českou filharmonií české předsednictví mimořádným Koncertem pro Evropu na plovoucí scéně na hladině Vltavy s výhledem na Pražský hrad. Koncert byl živě vysílán a dosáhl rekordní sledovanosti jak v tuzemsku, kde ho přenášela Česká televize na programech ČT 1 a ČT art, tak i v zahraničí prostřednictvím Arte. Koncert, který se uskuteční v Bruselu v pátek 21. října, je součástí speciálního českého kulturního programu připraveného centrem Bozar na celou druhou polovinu roku 2022, kdy naše země předsedá Radě Evropské unie.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy