Bronzová plastika v metru Anděl dostane tabulku o sovětské okupaci

Pražský magistrát schválil doplnění bronzové plastiky „Moskva–Praha“ ve stanici metra Anděl o tabulku, která informuje o okupaci Československa Sovětským svazem a propagandistické povaze tehdejšího „přátelství“. Debata se objevila po petici požadující odstranění plastiky.


Pražský magistrát rozhodl doplnit bronzovou plastiku s nápisem „Moskva–Praha“, umístěnou ve vestibulu stanice metra B na Andělu, o vysvětlující tabulku. Tento doplněk bude informovat veřejnost o tom, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem, a že přátelství mezi oběma zeměmi bylo propagandistickým tvrzením. Radní hlavního města rozhodnutí schválili v pondělí.

V posledních týdnech se v Praze opět rozběhla debata o osudu bronzové plastiky, která odkazuje na československo-sovětskou spolupráci v období před rokem 1989. Někteří občané dokonce vyvolali petici, která požaduje její úplné odstranění.

Stanice, která dnes nese název Anděl, byla otevřena 2. listopadu 1985 pod názvem Moskevská, přičemž její vzhled významně ovlivnili sovětští inženýři. Plastika situovaná u výstupu Na Knížecí symbolizuje tehdejší přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. „Československo bylo v té době okupováno Sovětským svazem, což znamenalo ztrátu suverenity. Přátelství mezi oběma zeměmi bylo vnímáno jako vnucený narativ sovětské okupační moci,“ uvádí dokument schválený městskými radními.

Současný politický kontext také ovlivňuje pohled na bronzovou plastiku. „Rusko i nadále pokračuje v agresivní politice, kterou dnes odsuzujeme vzhledem k válečným zločinům na okupovaných územích Ukrajiny. Proto nastal čas i na přepracování této umělecké instalace,“ dodává dokument v souvislosti s pokračující válkou na východ od českých hranic.

Primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že město spolupracuje s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy na vypsání výtvarné soutěže na úpravu plastiky. „Autoři díla jsou neznámí, nebo spíše jde o anonymní kolektiv. Proto je možné diskutovat o umělecké intervenci. Mám za to, že aktualizace díla je lepší než jeho odstranění,“ uvedl Pospíšil.

Stanice Anděl získala svůj současný název nedlouho po pádu komunistického režimu, v únoru 1990. Přesto plastika zůstala na svém místě i po několika rekonstrukcích stanice. Doposud převládal názor, že je součástí historie a připomíná podíl sovětských odborníků na výstavbě pražského metra.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy