Bouřka odřízla desetitisíce domácností od elektřiny

Kvůli bouřce v pátek večer a v sobotu ráno zůstalo bez elektřiny kolem deseti tisíc domácností, přičemž většina poruch byla zaznamenána v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Hasiči zasahovali u popadaných stromů a odčerpávali vodu. Nejhorší situace byla v 01:00, když bylo bez elektřiny asi 35 tisíc domácností.


Hasičské jednotky musely od pátečního večera do sobotního rána vyjet zhruba tisíckrát kvůli bouřkám, které provázely kroupy a silný vítr. Nejčastějšími zásahy bylo odstraňování popadaných stromů a odčerpávání vody. Nejhorší dopady bouří byly zaznamenány v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji. Ještě v sobotu odpoledne zůstalo bez elektřiny kolem deseti tisíc domácností, večer v 18:00 to číslo kleslo na asi čtyři tisíce, především na Karvinsku.

Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové společnost k 18:00 evidovala osm poruch na vedení vysokého napětí, které ovlivnily 3800 odběrných míst na Karvinsku. V ranních hodinách kolem 09:00 bylo hlášeno jednatřicet poruch a bez elektřiny zůstávalo přibližně 21 tisíc domácností. „Nejkritičtější moment nastal v 01:00, kdy byly bez elektřiny asi 35 tisíce domácností,“ uvedla Holingerová.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která funguje především na jihu Čech a Moravy, do odpoledne odstranila většinu poruch. K 17:30 zůstávalo bez proudu asi 300 odběrných míst, především v obcích Těchov a Bukovina na Blanensku a v obcích Nemojany a Opatovice na Vyškovsku. „V těchto oblastech jsme zaznamenali popadané vodiče a zlomené stožáry, které se nacházely v těžko přístupném terénu. Práce navíc komplikoval bahnitý a podmáčený terén,“ sdělil mluvčí firmy Lubomír Budný.

Bouřky způsobily výrazné škody zejména v Jihomoravském kraji, kde hasiči odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu. V Brně, na Brněnsku a Blanensku hasiči do rána řešili následky bouří na 272 místech. Hudebníci v Janáčkově divadle v Brně museli kvůli zatékání v průběhu koncertu improvizovat, což ovlivnilo druhou polovinu vystoupení.

Podle meteorologických měření napršelo místy až třicet litrů vody na metr čtvereční. Nejvíce postižené byly oblasti pod rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou, kde vítr poškodil několik střech. V Olomouckém kraji hasiči odstraňovali popadané stromy na Prostějovsku a Přerovsku a čerpali vodu ze sklepů a garáží.

V hlavním městě Praze byla situace klidnější, hasiči zasahovali jen v několika případech. V Pardubickém kraji hasičské jednotky řešily zejména popadané stromy a čerpání vody ze zatopených sklepů.

První výrazné bouřky se objevily v pátek před pátou hodinou odpoledne a rychle se změnily na supercely, které způsobily škody zejména na Písecku s krupami až šest centimetrů velkými. Bouřkový systém pokračoval přes střední Čechy až k hranicím s Polskem. Největší kroupy byly hlášeny na Znojemsku, dosahovaly až osmi centimetrů.

Bouřky způsobily problémy i na železnici, kde vlaky narazily do popadaných stromů, některé spoje musely být zrušeny. Na Vysočině nejezdily během noci některé železniční spoje kvůli popadaným stromům, nyní je už provoz obnoven.

S očekávaným příchodem studené fronty dorazilo do Česka mírné ochlazení, avšak v následujícím týdnu by měla teplota opět stoupat až ke třiceti stupňům Celsia.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
NOVÝ RENAULT CAPTUR

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese