BMW Group získává značku ALPINA

BMW Group vítá nový přírůstek do svého portfolia – značka ALPINA se stává součástí společnosti.


BMW Group získá práva na značku ALPINA, čímž dále zpestří svoji vlastní nabídku luxusních vozů. BMW AG a ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG uzavřely dohodu, která zajistí dlouhodobou budoucnost značky ALPINA i společnosti Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG. Uzavření transakce ještě podléhá různým odkladným podmínkám, zejména potom schválení příslušnými antimonopolními úřady. Dlouhodobá dohoda o spolupráci, která byla koncem roku 2020 prodloužena o dalších pět let, vyprší 31. prosince 2025. Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat žádné finanční podrobnosti. Nedojde k nabytí žádných akcií společnosti.

BMW a malosériový výrobce z Buchloe u Mnichova navázali za více než půl století úzkou spolupráci založenou na nejvyšší úrovni důvěry. Nyní transformace automobilového průmyslu vstupuje do nové kapitoly.

Transformace směrem k elektromobilitě a rostoucí regulace po celém světě, zejména emisní legislativa, validace softwaru a požadavky na asistenční a monitorovací systémy řidiče, mají za následek výrazně vyšší rizika pro výrobce malých sériových vozů. Vedení společnosti ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG řeší tuto situaci strategickou reorganizací, která zajistí dlouhodobou životaschopnost centrály firmy v Buchloe.

Spolupráce bude pokračovat, ale v jiné podobě: Společnost vlastněná rodinou Bovensiepenových bude v rámci stávající spolupráce až do konce roku 2025 nadále využívat své inženýrské znalosti při vývoji, výrobě a prodeji vozů BMW ALPINA. Stále tak budou vznikat vozy postavené na modelech BMW, které tým ALPINA rozsáhle upraví, zejména v oblastech motorů a převodovek, stejně jako podvozků, aerodynamiky a provedení interiéru. Vozy BMW ALPINA jsou sestaveny na výrobních linkách BMW, odkud se přesunou do Buchloe, kde probíhá finální montáž zahrnující také individuální interiéry vyrobené podle specifikací zákazníka.

V centrále v Buchloe bude dlouhodobě pokračovat poskytování servisních služeb, náhradních dílů a příslušenství pro současné a starší portfolio vozů BMW ALPINA. Ve stávající poprodejní péči nedojde k žádným změnám. V rámci strategické spolupráce mezi oběma společnostmi dojde k dalšímu rozšíření již existujícího partnerství v podobě poskytování vývojových služeb z Buchloe pro BMW. Obchod s vínem, který je rovněž součástí rodinné firmy, zůstane nedotčen.

Prodej práv k ochranné známce BMW a z toho vyplývající ukončení produkce současného výrobního programu vozů ALPINA na konci roku 2025 bude mít dopad na stávající pracovní místa v centrále v Buchloe. BMW pomůže společnosti ALPINA při nezbytných úpravách počtu pracovních sil v Buchloe, které v následujících letech nastanou. Až do konce roku 2025 bude BMW spolupracovat se společností ALPINA tak, aby těm zaměstnancům, kteří nebudou moci pokračovat v práci v Buchloe, nabídlo nové pracovní místo v rámci BMW Group, případně jim pomohlo najít nové zaměstnání u dodavatelů a vývojových partnerů.

Společnost ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG, německý výrobce automobilů se sídlem v Buchloe v bavorském okrese Ostallgäu, byla oficiálně založena 1. ledna 1965. Od 60. let 20. století se zabývala tuningem a motoristickým sportem, přičemž v roce 1978 začala vyrábět osobní automobily postavené na základech produktů BMW AG. Od roku 1983 je tato společnost registrována u Spolkového úřadu pro motorovou dopravu ve Flensburgu jako oficiální výrobce automobilů a zaměstnává přibližně 300 lidí. V roce 2021 bylo v Buchloe vyrobeno zhruba 2000 vozidel. Kromě Německa a Evropy jsou pro společnost ALPINA důležitými trhy také Japonsko, USA a Blízký východ. Druhou hlavní oblastí činnosti rodinného podniku je vinařství ALPINA.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky BMW ?

Pokud si chcete pořídit auto značky BMW za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.03.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy