Anna Pravdová obdržela Řád umění a literatury

Kurátorka Národní galerie Praha Anna Pravdová obdržela 12/7 na Francouzském velvyslanectví Řád umění a literatury ve stupni rytíře.


Anna Pravdová vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na pařížské Sorbonně, kde obhájila doktorandskou práci na téma Čeští umělci ve Francii za první republiky. Zabývá se výtvarným uměním 20. století se zaměřením na česko-francouzské kulturní vztahy, vztah výtvarného umění a literatury a mapuje tvorbu českých umělců ve Francii a v USA. V roce 2010 jí Uměleckohistorická společnost udělila Cenu Josefa Krásy pro badatele do čtyřiceti let za knihu Zastihla je noc. Čeští výtvarní umělci ve Francii 1938–1945.

Jako kurátorka Národní galerie Praha připravila výstavy Jan Křížek (1919 - 1985) a umělecká Paříž 50. let, Bonjour, Monsieur Gauguin: Čeští umělci v Bretani 1850–1950, retrospektivu Františka Kupky, která byla prezentována v pařížském Grand Palais a helsinském Ateneum Art Museum, Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře (ve spolupráci s Petrem Ingerlem) a sbírkovou expozici 1918–1938: První republika (ve spolupráci Ladou Hubatovou-Vackovou), která získala Cenu Českého výboru ICOM v rámci národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Společně s Annie Le Brun a Annabelle Görgen-Lammers se podílela na výstavě Toyen: Snící rebelka, která probíhá do 15. srpna ve Valdštejnské jízdárně a následně poputuje do německého Hamburger Kunsthalle a poté do francouzského Musée d’Art Moderne de Paris.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy