Venkovní Galerie Vltavská u stejnojmenné stanice metra od 15.4. nabízí novou výstavu „Básně z dálnice“

„Básně z dálnice“ sestavené z reklamních sloganů z billboardů sesbíraných Jolanou Havelkovou při cestách Českou republikou za uplynulých 12 let vystavuje od dnešního dne venkovní Galerie Vltavská u stejnojmenné stanice pražského metra.


Cestující pražské MHD si ji na tzv. Vltavských kaskádách budou moci prohlédnout do 25. června 2021. Realizaci tohoto záměru vybrala odborná porota v rámci otevřené výzvy. Do konce roku Galerie Vltavská, což je společný projekt Galerie hl. m. Prahy (GHMP) a Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) s podporou hl. m. Prahy v rámci programu Umění pro město, nabídne Pražanům i návštěvníkům města další dvě tematické výstavy.

Nová, už druhá tematická výstava venkovní Galerie Vltavská zachycuje proměnu jazyka copywriterů, kteří píšou slogany pro billboardy, v období ohraničeném dvěma významnými společenskými zvraty: finanční krizí v letech 2008 – 2009 a současnou pandemií covid-19. Je výběrem z obsáhlejší sbírky textů, které si Jolana Havelková, autorka výstavy, zaznamenávala při cestách Českou republikou od roku 2008.

„Obvyklým cílem textů na billboardech je změna vlastního života – pobízejí k uskutečnění snů, motivují ke koupi či ochraně majetku. V současné době se ovšem styl některých sloganů mění a směřuje k opatrnosti a záchraně životů. Vytržená sdělení se bez vizuálního podkladu a předmětu reklamy stávají asociativní hrou se slovy, v kontextu doby trefnou glosou aktuálního dění,“ popisuje koncepci výstavy „Básně z dálnice“ její kurátorka Tereza Nováková.
„V sociokulturních a historických souvislostech se univerzální pravda sloganů může jevit jako pouhý výkřik na pomezí kýče a psychologické útěchy. Bez kontextuálního propojení s původním obsahem reklamních ploch nabývají tato sdělení nový potenciál. Absencí předmětu reklamy se tato přivlastněná hesla stávají asociativní hrou se slovy. Poskytují téměř bezbřehý prostor pro imaginaci a vybízejí k zamyšlení nad obsahem a smyslem textů, které nás léta obklopují. Slogany tvoří vizuální i obsahovou stránku plátna. Větší část mé sbírky básní se tak vrací na svá původně určená místa ve veřejném prostoru, na ‚reklamní‘ plochy. Motivační potenciál tištěných sloganů, který skýtá možnost oslovit kolemjdoucí, je akcentován ústředními barevnými hesly společně se zvýrazněnými sděleními, která rastrují samotnou plochu billboardu,“ doplňuje Jolana Havelková, autorka výstavy „Básně z dálnice“.

Vizuální podoba Básní z dálnice se stala podkladem pro rétorickou performanci. Jolana Havelková pro tuto příležitost přizvala herce Tomáše Jeřábka a Davida Dvořáka. Společně se všichni setkali už v 90. letech 20. století, mj. při spolupráci na komponovaném divadelně-hudebním večeru v rámci autorčiny výstavy v Kolíně. Dynamickým propojením hesel a kladením důrazu na jednotlivé reference vzniklo sedm nahrávek Básní z dálnice. Záplava motivačních, konformních či absurdních sloganů se proměnila v etudy v podobě mluveného slova s prvky humoru a parodie. Básně z dálnice jsou přístupné prostřednictvím QR kódu v Galerii Vltavská i na webových stránkách projektu www.basnezdalnice.cz.

Součástí doprovodného programu je jejich scénická rétorická performance, která by se měla uskutečnit 19. května 2021 od 17:00 v Galerii Vltavská, pokud to umožní protiepidemická opatření.

„Výstavu působivých fotografií Lidé z Vltavské Kevina V. Tona střídá nový projekt a já jsem moc ráda, že tento jedinečný kaskádovitý prostor bude ještě několik měsíců využíván pro umělecké intervence. První letošní výstava ‚Básně z dálnice‘ bezesporu místo oživí nejen svým hravým námětem, ale hlavně pozitivním sdělením, která jsou v dnešní náročné době obzvláště potřeba,“ říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu a místostarostka městské části Praha 7.
„Nová veřejná galerie na Vltavské začala velmi ambiciózně fotografiemi Kevina V. Tona, které zapadly do genia loci hladce a přirozeně nejen díky lokálně zabarvenému tématu, ale také díky autorově empatii a dokumentaristickému mistrovství. Nyní překračujeme tematicky zdejší zónu směrem k vizuální poezii, kterou má české umění v erbu od dob avantgardy. Dadaistický nadhled autorky vnáší do nynějšího stavu deziluze potřebnou ironii jako silný odrazový můstek pro postupnou resuscitaci tzv. běžné existence,“ doplňuje Magdalena Juříková, ředitelka GHMP.
„Vltavská dnes nabízí nejen stálou expozici původních uměleckých děl, ale také dlouhodobé projekty muralů a sezonní výstavy multimediálních umělců a uměleckých skupin. Zdá se, že se tento frekventovaný dopravní uzel přirozeně stává plnohodnotným kulturním těžištěm a logicky připravuje území pro svojí finální podobu – pražskou dominantu budovy filharmonie,“ uzavírá Anna Švarc, architektka metra DPP.

Galerie Vltavská je venkovní galerie na opěrných zdech nad stanicí metra Vltavská. Kaskádovité terasy v nejbližších letech ustoupí novému urbanistickému řešení území Bubnů a piazetty kolem plánované koncertní síně. Do doby rekonstrukce poskytne DPP prostor projektu venkovní galerie, ve které se budou po třech měsících střídat vybrané výstavní projekty. GHMP vybrala pro rok 2021 otevřenou výzvou tři kurátorské projekty pro venkovní výstavy. Prvním z nich je dnes zahájená výstava „Básně z dálnice“, která zde bude k zhlédnutí do 25. června 2021. Od 1. července ji vystřídá výstava „Asociace prostoru“, který spojuje audio nahrávky s vizuální složkou a přímo odkazuje na historii i současný charakter místa. Projekt nabídne návštěvníkům zajímavou formu interaktivní a poetické audiovizuální procházky prostorem. Tato výstava zde potrvá do 25. září 2021. Poslední letošní výstavou venkovní Galerie Vltavská bude TO NENÍ VÍLA, TO JE MÁMA Markéty Magidové a kurátorky Kariny Kottové v termínu 1. října 2021 – 25. ledna 2022, který výrazně pracuje s místními plastikami Fauna a Vltavy a problematikou mytologie a stereotypů spojených s rolí ženy a muže ve společnosti. Kurátorské projekty vybrané odbornou komisí, které budou podpořeny a realizovány v uvedených termínech, jsou k dispozici na webových stránkách programu Umění pro město: 

https://umenipromesto.eu/data/soubory/14/vysledky-1476.pdf. 

Medailony umělců:

Jolana Havelková (1966, Kolín) vystudovala Institut tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Ve své práci využívá kromě fotografie řadu dalších vyjadřovacích prostředků včetně videa a hudby. Její tvorba zahrnuje konceptuální, site specific projekty a sociálně-umělecké akce. Vystavovala na řadě míst v Čechách i v zahraničí. Působí také jako pedagožka a kurátorka výstav (v roce 1993 se stala jedním ze zakládajících členů fotografického festivalu Funkeho Kolín).

Tomáš Jeřábek (1974, Kolín) vystudoval katedru alternativního a loutkového divadla na DAMU. Je jednou z kmenových autorských tvůrčích osobností divadla Vosto5. Soubor se věnuje široké škále autorského divadla, od improvizace přes fixované jevištní tvary až po site specific. Kromě divadla se pravidelně objevuje v nejrůznějších českých televizních seriálech a filmech. Od září 2017 je členem souboru Dejvického divadla.

David Dvořák (1972, Kolín) je scenárista, režisér, textař, producent a příležitostný herec. Stál u vzniku nonverbálního divadla Kašparův kolínský mimoriál (později byl jedním z ředitelů některých ročníků festivalu). V roce 2007 založil projekt Kašpárek v rohlíku a až do roku 2016 byl jeho autorem a principálem. V letech 2013–2016 působil také jako programový ředitel bejbypankového mezinárodního festivalu Kefír.

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy