Kia Brand Summit proměna mobility v Evropě

KIA během speciálního summitu značky pořádaném v Německu představuje model EV9 pro Evropu, oznamuje poslední novinky týkající se odvážné firemní strategie a prezentuje nejnovější inovace, které značce pomohou proměnit podobu mobility v Evropě, a přispět tak k lepší budoucnosti pro všechny.


Uvedená oznámení navazují na úspěšný strategický Plán S této značky v rámci jejího cíle stát se poskytovatelem řešení trvale udržitelné mobility, podepřené trojicí klíčových pilířů, kterými jsou lidstvo, planeta a ziskovost. V kontextu těchto pilířů bude Kia usilovat o další zvyšování přidané hodnoty pro zákazníky s využitím zákaznicky zaměřeného přístupu, snižování uhlíkových emisí cestou intenzivnějšího využívání udržitelných materiálů a generování zisku při současném naplňování role zodpovědného firemního občana.

Kia v návaznosti na úspěchy a ocenění svého modelu EV6 dále posiluje své zasazení o elektrifikaci v Evropě prostřednictvím modelu EV9, který v mnohém nastoluje nová měřítka. Neustále se rozšiřující nabídka elektromobilů, které Kia do roku 2027 představí, je klíčem k tomu, aby si Kia v Evropě udržela postavení jedničky na trhu s elektromobily – k tomu přispěje i uvedení modelu EV9 v Evropě poté, co zde Kia dosáhla rekordních tržeb za první kvartál se zastoupením elektrifikovaných vozidel na úrovni 34,9 %.

„Kia v Evropě právě dospěla do elektrizujícího okamžiku, nejen se svými revolučními elektromobily, ale i – jak můžeme vidět na akci Brand Summit – pokrokovými on-line službami, které vylepšují zákaznické zkušenosti a dláždí cestu k dalším řešením trvale udržitelné mobility,“ uvedl Jason Jeong, prezident společnosti Kia Europe.

Elektrizující okamžik v Evropě

Kia dnes v Evropě dosahuje vůbec nejsilnějšího postavení ve své historii. V roce 2022 Kia v Evropě prodala 542 423 vozidel, meziročně tedy o 7,9 % více. Podíl elektrifikovaných vozidel na těchto prodejích činil 34,9 %. V kontextu plánované proměny značky v poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility bude Evropa i nadále hrát klíčovou roli. V příštích sedmi letech chce Kia v Evropě navýšit zastoupení elektromobilů o 28,5 procentního bodu.

Model EV9, postavený na vyhrazené platformě pro elektromobily, přináší technologie, design a funkce, které žádné elektrické SUV této velikosti a charakteru zatím nikdy nenabídlo. Vůz bude disponovat schopnostmi autonomního řízení úrovně 3 včetně pilota pro jízdu na dálnici (HDP) se systémem AutoMode a funkcí jízdy bez pomoci rukou (zpočátku na německém trhu), aby ukázal možnosti budoucího cestování v Evropě. AutoMode je systém na podporu řízení, který bude vylepšován prostřednictvím on-line aktualizací. Kia chce do roku 2026 představit druhou verzi pilota pro jízdu na dálnici (HDP 2), který za určitých podmínek umožní jízdu bez použití očí, přičemž konečným cílem do budoucna by mělo být plně autonomní řízení.

EV9 však není jen technologickým zázrakem a novým srovnávacím měřítkem elektrických SUV; je vozidlem s vyšším zastoupením udržitelných a recyklovatelných materiálů, navíc zcela bez použití kůže zvířecího původu. Dále jde o první vůz Kia, který bude podporovat aktualizace prostřednictvím obchodu Kia Connect.

Ruku v ruce s rostoucími počty elektromobilů jde neustále se rozšiřující evropská síť dobíjecích stanic, která díky partnerské spolupráci s Ionity a Digital Charging Solutions (DCS) nabízí zákazníkům přes půl milionu dobíjecích míst ve 28 zemích. Společnost Ionity v loňském roce disponovala sítí 430 dobíjecích parků zahrnujících 1900 dobíjecích míst. V současnosti je ve výstavbě 56 dalších, přičemž do roku 2025 by počet zařízení Ionity měl narůst na více než 1000 se 7000 dobíjecími místy. Na druhé straně DCS nabízí v Evropě přes 500 000 dobíjecích míst, a představuje tak vůbec největší síť dobíjecích stanic v tomto regionu.

Udržitelná a propojená budoucnost s prostorem pro jedinečný požitek z jízdy

Za klíčové produktové vlastnosti s potenciálem podpořit budoucí trh mobility a vyvíjet diferencované produkty považuje Kia následující: služby konektivity; technologie autonomního řízení; jízdní schopnosti a design.

Akcent na trvalou udržitelnost dokládá 34 kilogramů ekologických materiálů, které v modelu EV9 našly uplatnění. Do roku 2030 chce Kia navýšit podíl recyklovaných plastů v nových vozidlech na 20 %. Kia podporuje celosvětově působící ekologickou neziskovou organizaci Ocean Cleanup s cílem těžit odpadní plasty z oceánů. Ty bude Kia opětovně využívat k výrobě příslušenství vozidel (od roku 2024), resp. autodílů (od roku 2026).

Do budoucna pak Kia plánuje postupně snižovat uhlíkové emise, a do roku 2045 tak dosáhnout čisté nuly ve všech fázích hodnotového řetězce (včetně zásobování, výroby, logistiky, vlastního používání automobilů a likvidace po skončení životnosti). Společnost rovněž pracuje na inovacích s cílem zvyšovat hustotu energie v akumulátorech – ve prospěch kratší doby dobíjení, delšího dojezdu a nižší hmotnosti – a zároveň do roku 2026 snížit celkové náklady na akumulátory o 25 % v porovnání s cenami roku 2018.

Nedílnou součástí transformační cesty zaměřené na vývoj softwarově definovaných vozidel (SDV) je konektivita. Cílem je vyvíjet software s integrovaným řízením nejrůznějších systémů a hardwaru k urychlení procesu vývoje vozidel, snížení přidružených nákladů a poskytování služeb přizpůsobených na míru uživatelům vozidel. Podporu pro softwarově definovaná vozidla bude od roku 2025 zajišťovat datový cloud pro propojená vozidla. Ten bude zahrnovat přístup k datově řízeným službám a on-line aktualizacím (OTA), jejichž prostřednictvím budou zákazníci moci aktualizovat vozidla podle osobních potřeb.

Kia chce dále zaměřit své schopnosti na klíčové aspekty konkurenceschopnosti produktů, jako jsou jízdní schopnosti a diferencovaný design. Již zanedlouho bude pro EV9 k dispozici sportovní výbavová linie GT, navazující na sportovní image modelu EV6 GT. Na poli designu bude Kia i nadále zavádět uživatelsky intuitivní design na základě filozofie „Spojené protiklady“.

Poznámka redakce: pokud si chcete pořídit nový vůz a jste fanouškem elektromobility, pokračujte na stránku Elektromobily v ČR.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy