Audi skysphere concept

Značka Audi vzbudila rozruch působivým roadsterem, který je prvním zástupcem nové rodiny koncepčních vozů se čtyřmi kruhy.


Otevřený dvoumístný vůz s elektrickým pohonem, jehož linie ukazují budoucí design značky Audi, nese označení Audi skysphere concept. Značka jím ilustruje svou vizi progresivního luxusního segmentu budoucnosti, v němž se interiér promění v interaktivní prostor a automobil se stane platformou pro fascinující zážitky. To vše umožní automatizovaná jízda, nový revoluční design interiéru a komplexní digitální ekosystém.

Audi skysphere concept ztělesňuje novou definici luxusu v podání značky Audi. V níž již nejde jen o jízdu a řízení. Studie byla koncipována s jasným cílem nabízet svým cestujícím fascinující zážitky prvotřídní úrovně.

Cestující budou mít maximální svobodu. Koncepce studie Audi skysphere concept proto počítá se dvěma různými zážitky z jízdy: s cestováním ve velkém stylu a se sportovní jízdou. K realizaci obou cílů přispělo pozoruhodné technické řešení – variabilní rozvor náprav. Řidič může díky elektromotorům a sofistikovanému mechanismu vzájemně posouvatelných komponentů podvozku a rámu měnit rozvor náprav, a tím i vnější délku vozu v rozsahu 250 milimetrů. Současně dochází i ke změně světlé výšky, a to o 10 milimetrů, což prospívá jízdnímu komfortu, nebo jízdní dynamice.

Řidič může využít svou svobodu a zvolit si požadované zážitky z jízdy jedním dotykem. V tzv. režimu „Sports“ může elektrický roadster s vnější délkou 4,94 metru a zkráceným rozvorem sám řídit. Excelentní agilitu navzdory vnějším rozměrům zajišťuje řízení zadních kol. Druhou možností je automatizovaný jízdní režim „Grand Touring“, v němž se studie promění v automobil kategorie GT o délce 5,19 metru, který převezme veškeré funkce řízení. Majitel vozu si pak může užívat pohledu na blankytné nebe a malebnou krajinu. Nebo se o jeho zábavu a rozptýlení v interiéru s maximálním prostorem pro nohy postarají služby z dokonale integrovaného digitálního ekosystému.

Pohon studie Audi skysphere zajišťuje elektromotor, uložený v prostoru poháněné zadní nápravy. S nejvyšším výkonem 465 kW a točivým momentem 750 N.m má s roadsterem o hmotnosti 1800 kilogramů snadnou práci. Na poháněnou zadní nápravu připadá cca 60 procent hmotnosti vozu, což je zárukou vynikající trakce. V případě potřeby je zrychlení z 0 na 100 km/h otázkou pouhých 4 sekund.

Koncepční vůz je vzpomínkou na klasický model, aniž by však byl jeho pouhou imitací ve stylu retro.Na přídi je jasně rozpoznatelný typický motiv masky chladiče Singleframe, přestože zde již svou funkci masky chladiče neplní, spolu s prostorově tvarovaným a osvětleným logem čtyř kruhů. Celá maska chladiče Singleframe a plochy, které na ni navazují po stranách, jsou pomyslným pódiem pro vizuální efekty, zajišťované bílými prvky LED.Také zádi dominuje digitálně ovládaná plocha LED v celé šířce vozu. Bezpočet červených diod LED pokrývá jako rubíny svislou plochu zádě. Odrazy vytvářejí při zapnutí a vypnutí osvětlovacích jednotek dynamickou hru světel a stínů.

V designu tří nadcházejících koncepčních vozů Audi skysphere, Audi grandsphere a Audi urbansphere klade značka důraz na prostor, který obklopuje cestující („sphere“ – sféra), a vytváří z něj zážitkový prostor – interiér. Všechna tři vozidla jsou totiž koncipována pro automatizovanou jízdu úrovně 4. To znamená, že v definovaných druzích silničního provozu a jízdních situacích deleguje řidič odpovědnost za řízení kompletně na automobil a nemusí již zasahovat.

V důsledku toho lze ovládací prvky, jakými jsou volant a pedály, kompletně přemístit do neviditelné polohy mimo interiér. A cestující – i na předním sedadle vlevo – si mohou užívat novou podobu svobody s odpočinkem pod modrou oblohou, kocháním se krajinou s větrem ve vlasech, nebo interakci s internetem a světem díky síťovému propojení s digitálním ekosystémem ve studii Audi skysphere.

Interiér bez ovládacích prvků má podobu světlého, širého prostoru, který je v mnoha oblastech inspirován stylem Art deco. Komfortní křesla se vyznačují vizuální elegancí designového mobiliáře, ale za jízdy splňují bez kompromisů funkce automobilových sedadel – včetně boční opory těla a bezpečnostních prvků. Sedadla jsou čalouněna trvale udržitelným způsobem vyráběnou tkaninou z mikrovlákna a díky své variabilní poloze v interiéru nabízejí volnost pohybu a prostor pro nohy jako při cestování první třídou v letadle. Ekologicky certifikované eukalyptové dřevo a synteticky vyráběná náhražka kůže jsou dalšími trvale udržitelně vyráběnými materiály v zážitkovém interiéru.

Stejně jako je vnitřní design novou, moderní interpretací luxusu, poskytuje digitalizace a ekosystém cestujícím dosud nevídanou míru svobody a zpřístupňuje jim nové zážitkové světy. Možnosti rozšiřují vlastní služby Audi spolu s integrací dalších digitálních služeb. Zážitky z cestování lze kromě toho sdílet s přáteli na sociálních sítích pořizováním záběrů z interiéru a okolí. Cestující mohou během jízdy vyřizovat také své každodenní povinnosti. V režimu automatizované jízdy dodává studie Audi skysphere concept svým cestujícím již během cesty informace z aktuálního cíle a sama se postará o parkování i nabíjení.

Tyto koncepční vozy přicházejí s novým designem, který kompletně mění podobu interiéru. Prostor pro cestující se v něm stává centrem vozidla, v němž již nejsou zážitky cestujících podřízeny technickým požadavkům. To se odráží ve variabilním uspořádání interiéru, z něhož mohou zmizet ovládací prvky, což umocní jeho rozlehlost. Oba cestující si tak mohou v režimu Grand Touring užívat nejen klidného a příjemného cestování, ale i nově nabízených služeb. Posádka má přístup k rozmanitým službám souvisejícím s aktuální jízdou – například vytvoření působivé vyhlídkové trasy s nabídkou různých restaurací a hotelů.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy